ep antonio brufau y josu jon imaz en la junta de accionistas de repsol
EUROPA PRESS - Archivo

Un nou esfondrament dels preus del petroli sense previsions optimistes per a el mes vinent. El petroli West Texas va patir aquest dilluns la major caiguda de la història, fins a caure en negatiu, i va provocar un efecte en cadena a tot el sector energètic. De rebot, el barril de Brent camina en la mateixa direcció (encara que amb caigudes més moderades) i posa en dubte les previsions per a la resta de l'any.

  • 11,86€
  • -0,21%

Un dels efectes col·laterals ha afectat Repsol. La companyia espanyola ha deixat aparcat el seu pla estratègic per al període comprès entre 2020 i 2025 que havia de presentar aquest mes de maig. No ho farà a conseqüència de la crisi del coronavirus, almenys fins que no “s'albiri una major estabilitat social i de negocis”, segons va anunciar el 25 de març, ja en ple estat d'alarma.

En lloc d'un full de ruta per als pròxims exercicis, va avançar un “pla de resiliència 2020”, en el qual assumeix un “entorn macroeconòmic molt exigent durant la resta de l'any”. En aquest, el barril de Brent, el de referència a Europa, es situaria a una mitjana de 35 dòlars.

Aquest preu, avui dia, és lluny. Després de la caiguda d'aquest dilluns, el Brent amb venciment al maig se situava per sota dels 26 dòlars, i aquest dimarts ha caigut fins a 20. Aquesta referència dels 35 dòlars que contempla Repsol no s'aconseguiria, segons els futurs Platts, fins a octubre; mentre que al juny s'arribaria a 29 dòlars i al juliol a 31. Superar aquesta barrera seria possible al novembre i desembre, quan aquests futurs s'estabilitzarien a 36 dòlars.

PREVISIONS DE MORGAN STANLEY

La previsió de Repsol, una estimació mitjana per al conjunt de l'any, està per sobre dels preus dels futurs de maig però per sota del que estimen analistes. Per exemple, l'últim informe elaborat per Morgan Stanley sobre Repsol contempla un escenari estimat de 39 dòlars per barril de Brent per al conjunt de 2020. La signatura és més optimista per als dos pròxims anys, on preveu 41,3 dòlars al 2021 i 44,9 al 2022.

En aquest context, la firma adjudica a Repsol un preu objectiu de 7,8 euros el títol. Al tancament d'aquest dilluns, l'acció de la petroliera cotitzava a 7,73 euros.

A la seva valoració, Morgan Stanley té en compte “la recent feblesa dels preus del petroli, impulsada per la incertesa en la demanda". Per això, preveu que es vegi reflectida en uns menors marges en els segments de refinament i productes químics. A més, la signatura espera un Capex inferior, d'entre 1.000 i 2.900 milions d'euros, en línia amb les últimes previsions de la companyia, que ja ha anunciat una retallada d'inversió de 1.000 milions d'euros. “També anticipem que Repsol reduirà el seu dividend en un 30%” per protegir el seu balanç, segons indica Morgan.

Fins ara, Repsol ha protegit el seu dividend i confirmat que, per al mes de juliol preveu una remuneració de 0,55 euros per acció, sota la fórmula de ‘scrip dividend’, que ha d'aprovar a la junta d'accionistes del 8 de maig

.

Noticias relacionadas

contador