Repsol ha plantejat un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) a la refineria situada a La Corunya per causes productives per a un màxim de 212 persones, xifra que suposa el 31% de la plantilla, segons ha informat la companyia en un comunicat en el qual precisa que la mesura tindrà una durada màxima prevista de sis mesos.
- 11,02€
- -0,05%
Sobre les raons per plantejar-ho, sosté que la crisi derivada de la pandèmia generada per la Covid-19 "ha provocat una contracció del consum de petroli inèdita, amb la major caiguda de la demanda global de la història, tant d'hidrocarburs com d'alguns seus productes derivats, com el coc ".
"Es tracta d'una situació sostinguda en el temps que manté uns consums de combustibles per a la mobilitat molt inferiors als esperats". A aquesta situació conjuntural, afirma que se suma una altra estructural, "que consisteix en la incertesa generada per la transició energètica, que exigirà importants projectes i inversions durant els propers anys perquè la refineria assoleixi els objectius de transformació i descarbonització contemplats per Repsol".
En aquest context la companyia afirma que ha prioritzat "la continuïtat de la seva activitat, tot i la caiguda de la demanda" i que, per això, des de l'inici de la crisi sanitària, ha mantingut en funcionament les seves instal·lacions, "garantint subministraments indispensables, com l'energia o les matèries primeres necessàries per a la fabricació d'un gran nombre de productes sanitaris".
Al respecte, incideix que el Grup Repsol va presentar el març de 2020 un pla de resiliència "que va permetre estalviar costos operatius i inversions no estratègiques, al mateix temps que la companyia" mantenia la seva activitat, considerada essencial". A això, suma un pla estratègic fins a 2025.
"La recerca de solucions adequades a cada circumstància ha estat contínua i la refineria de La Corunya ha afrontat aquesta contracció del mercat amb solidesa i eficiència, realitzant diferents actuacions operatives", indica també.
DESCENS D'ACTIVITAT
No obstant això, afirma que durant els últims mesos, el complex industrial de La Corunya ha mantingut "un nivell d'activitat per sota de la seva producció habitual, una situació que s'està dilatant en el temps". "Durant tot aquest període ha estat flexibilitzant i modificant el seu pla de producció, fins a detenir alternativament la producció de diferents plantes".
Al fil d'això, assenyala que aquest mes està prevista la parada de les unitats de coc i buit 2, mantenint l'activitat a la resta de l'esquema productiu i el calendari de la parada programada de combustibles, prevista al maig.
"La pandèmia, el descens de la mobilitat i la incertesa sobre quan es recuperarà la normalitat, derivada fonamentalment del procés de vacunació", cita com raons sobre la decisió de presentar un ERTO, que han comunicat aquest dijous als representants dels treballadors, així com a les autoritats locals i autonòmiques. Ara el comitè d'empresa ha de designar els membres de la comissió negociadora.
De la decisió, al·lega que és "una mesura socialment responsable dirigida a assegurar la transformació eficient del complex industrial al horitzó 2025" i afegeix que es mantenen els "compromisos d'inversió" al centre per continuar el camí marcat dins del seu pla estratègic. En aquest escenari, afirma que serà fonamental "un marc normatiu adequat i el suport de totes les institucions per garantir el futur de la indústria a Espanya".