Repsol és un dels valors que pitjor comportament està registrant aquest dimecres a l'IBEX 35 (-0,69%, 13,77 euros per acció), frenat per les fortes caigudes del preu del cru.
- 11,02€
- -0,05%
El barril Brent, de referència mundial, cedeix més un 4% i perd els 80 dòlars, després que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, el grup conegut com a OPEP+, hagi ajornat la reunió prevista per al 25 i 26 de novembre al proper dia 30 de novembre.
Aquest fet també està provocant correccions al sector energètic del Vell Continent, on companyies com Eni (-1,65%), Shell (-2,37%), BP (-3,01%) o TotalEnergies (-2,10) %) estan cotitzant a borsa el moviment baixista de l''or negre'.
El Brent ha perdut el suport clau dels 82 dòlars, preus on hi havia la mitjana de 200 sessions. "Després d'una petita reacció a aquestes últimes pujades, tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 72 dòlars. Creiem que encara li queda recorregut a la baixa", explica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.
Aquest empitjorament de l'aspecte tècnic del petroli ha arrossegat Repsol. "Fa només unes jornades la petroliera va perdre la mitjana de 200 sessions després de dibuixar màxims decreixents, i el que ens fa extremar la prudència és que s'ha deixat un buit baixista, aquesta mateixa setmana, que se suma al que ja va deixar el passat 23 d'octubre", afegeix l'expert.
En aquest sentit, considera que ara, el suport clau es troba als 13,34 dòlars, mínims de dimecres passat. "Si els perd, el més normal és que acabem veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 12,50 euros, preus on presenta una important nivell de suport", emfatitza.
Durant la presentació dels seus resultats dels nou primers mesos de l'any, la petroliera espanyola va informar d'un resultat net de 2.785 milions d'euros, un 14% menys que durant el mateix període del 2022 en un context de preus del cru i del gas” significativament inferiors".
A més, l'empresa va subratllar que els preus de les matèries primeres havien baixat "de manera notable" des de les anòmales cotes en què es van situar l'any passat.
A l'últim trimestre de l'exercici les retallades de producció d'alguns països van impulsar novament a l'alça els preus i, juntament amb la incertesa sobre el creixement econòmic mundial, van tensionar un mercat que, segons Repsol, previsiblement "seguirà caracteritzat als propers mesos per la volatilitat derivada del convuls escenari geopolític".
Abans del retard, els analistes havien pronosticat que l'OPEP+ probablement ampliaria o fins i tot aprofundiria les retallades de l'oferta de petroli fins a l'any que ve. Amb tot, la reunió tindrà lloc en un entorn de mercat desafiant, marcat per la caiguda dels preus del petroli, una recuperació de la demanda xinesa més lenta del que s'esperava i el conflicte a l'Orient Mitjà.