ep el consejero delegado de repsol josu jon imaz
REPSOL - Archivo

Repsol mantindrà la seva posició a Veneçuela. El conseller delegat de la companyia, Josu Jon Imaz, ho ha assegurat aquest dijous, després de declarar que la seva intenció és "protegir la posició dels seus empleats i garantir la seguretat de les seves operacions". La petroliera espanyola respon així als Estats Units, que li exigeix canvis en el seu model d'activitat al país llatinoamericà.

  • 11,07€
  • 0,50%

A la presentació dels resultats del 2019, Imaz ha explicat que ja han reduït l'exposició patrimonial a Veneçuela a 239 milions d'euros durant el darrer exercici, un 47% menys que els 456 milions que hi tenien a la fi del 2018. Aquest és el topall que s'han fixat per l'any vinent, deixant clar que no miraran d'incrementar-lo. També s'han compromès a seguir les polítiques i les lleis de cada país en el qual operen.

Aquestes declaracions arriben després que l'encarregat del Departament d'Estat dels Estats Units per a Veneçuela, *Elliott *Abrams, advertís que mantindran "més converses amb responsables espanyols i amb Repsol". La seva intenció és canviar "algunes activitats" de la companyia; també va ampliar aquestes petició a altres petrolieres estrangeres que operen al país llatinoamericà.

PRUDÈNCIA EN LES INVERSIONS

Durant la conferència, Imaz s'ha mostrat cautelós pel que fa a inversions. "Preferim tenir els diners a la butxaca que no pas invertir en alguna cosa que no estem segurs que ens retornarà els beneficis que esperem", ha apuntat, després d'insistir que "no hi ha pressa".

De moment, la petroliera està estudiant projectes "interessants" a Alaska (als Estats Units) i valora incrementar la seva exposició de petroli al Golf de Mèxic. Això sí, seran inversions "de cicle curt", que es realitzaran "intentant aconseguir beneficis però alhora mantenint la flexibilitat". Sota aquesta premissa, ha sostingut que és "fàcil" agafar diners del gas natural i comprar quatre o cinc camps eòlics a Espanya, que els atorgarien uns beneficis d'entre el 6,5% i el 7%.

El conseller delegat sí que s'ha atrevit a avançar previsions per a 2020. Encara que les xifres exactes només es coneixeran el proper 5 de maig a la presentació del nou Pla Estratègic 2020-2025, ha avançat que Repsol pot augmentar en un 8% el seu resultat brut d'explotació (*Ebitda), fins als 7.800 milions d'euros. També espera aconseguir un 15% de flux de caixa operatiu, fins a 6.700 milions, i reduir el deute financer en un 16%, fins a 3.500 milions.

Durant l'exercici passat, Repsol va obtenir unes pèrdues netes de 3.816 milions al 2019, a conseqüència dels ajustos realitzats per a establir les bases de la nova orientació estratègica de la companyia, que s'ha marcat com a objectiu arribar a zero emissions netes l'any 2050. El resultat, quan es compara amb els 2.341 milions aconseguits al 2018, reflecteix fonamentalment una correcció de 4.849 milions en el valor comptable d'alguns actius, realitzat després d'assumir nous escenaris de preus del petroli i el gas consistents amb els objectius climàtics de l'Acord de París.

Noticias relacionadas

contador