ep consejero delegadorepsol josu jon imaz 20190430162005
REPSOL - Archivo

Repsol sempre ha donat gran importància a mantenir la seva qualificació creditícia en grau d'inversió, fins i tot en els pitjors moments. Però ara torna a jugar amb foc amb el ràting, degut a la forta reducció del seu patrimoni net (un 18,5% en base consolidada) provocada per les enormes pèrdues de 2019, de 3.816 milions. La petroliera espanyola no es planteja ampliar capital ni tocar el dividend per mantenir contents als accionistes, i a més, la seva transformació en elèctrica exigeix grans inversions. Els experts veuen com a única solució una venda d'actius.

  • 11,05€
  • 0,32%

Actualment, Repsol té un ràting de BBB per a Standard & Poor's i Fitch, dos graons per sobre del bo escombraries, i de Baa1 per a Moody's, tres graons per sobre d'aquesta línia maleïda. Però els de S&P i Moody's són de desembre de 2018, així que és previsible que procedeixin a una revisió en vista dels resultats de 2019.

Segons la informació remesa per la companyia a la CNMV, el seu patrimoni net en base consolidada es va reduir de 30.914 milions al tancament de 2018 fins a 25.209, per a absorbir les citades pèrdues provocades per la dràstica reducció de valor de molts actius per a tornar-se 'verda' i per l'arbitratge perdut a la canadenca Talisman. En base individual, la caiguda dels fons propis és major, del 31,8%.

Es tracta d'una forta reducció de la solvència de Repsol, que pot afectar-ne la capacitat de fer front als seus compromisos estimada per les agències de ràting. No obstant això, en la presentació de resultats del dijous, els gestors de la petroliera no van mostrar cap inquietud ni van anunciar cap mesura per a restablir els nivells de capital anteriors.

ACONTENTAR L'ACCIONISTA A CANVI D'ARRISCAR EL RÀTING

Més aviat el contrari, van insistir molt que elevaran la remuneració a l'accionista en forma de 'scrip dividend' (dividend en accions) a un euro per acció. I van afegir que aquesta retribució s'incrementarà amb una amortització d'accions per un 5% del capital; és a dir, una reducció de capital, tot el contrari de l'ampliació que seria necessària per a compensar la caiguda del patrimoni net d'aquests resultats.

Per tant, sembla haver-hi un 'trade-off' entre mantenir contents als seus accionistes (Repsol no té nucli dur -Sacyr només en posseeix el 8,2%- i pot ser atacat pels fons activistes) i jugar-se una rebaixa de ràting. Sembla que Antoni Brufau i Josu Jon Imaz han preferit la primera opció, tot i que s'arrisquen amb les agències de qualificació.

L'ÚNICA OPCIÓ: VENDA D'ACTIUS

No obstant això, aquí no acaben les tribulacions de Repsol, ja que la seva transformació en una empresa d'energia renovable requerirà fortes inversions que també consumiran aquest escàs capital. I aleshores què? Diversos experts consultats coincideixen que no serà suficient amb la generació de beneficis dels pròxims anys, així que l'única opció restant és la venda d'actius.

En aquest sentit, pot cobrar sentit el fort 'impairment' adoptat als resultats de 2019, que rebaixa notablement el valor dels actius de Repsol i li permet posar-los en mercat a un preu molt més assequible per als potencials compradors. Qualsevol valor per sobre del de llibres suposarà un benefici després de les pèrdues d'enguany (una cosa similar al que va fer BBVA quan va sortir de la Xina). La solució, durant els pròxims mesos.

Noticias relacionadas

contador