• L'agència dóna un 50% de possibilitats de suspensió de pagaments en 3 mesos
  • Banc Sabadell assenyala que el país representa l’11% de les seves reserves de cru
  • Bankinter recorda que el deute de PDVSA pot pagar-se en petroli
ep josu jon imaz
EUROPA PRESS

La petroliera Repsol cau a prop del 3% en borsa, fins a 15,03 euros, després que l'agència de ràting Standard & Poor's hagi declarat en situació d’'insolvència selectiva' a Veneçuela.

  • 11,86€
  • -0,21%

S&P ha rebaixat la nota de solvència del deute a llarg termini en moneda estrangera de Veneçuela fins a una qualitat d'"alt risc". La nova qualificació passa des de 'CC' a 'SD' o 'Default Selectiu', és a dir, que passa d'una situació propera a la insolvència a una mínima expectativa de recobrament. S&P dóna un 50% de possibilitats a una suspensió de pagaments en 3 mesos.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va "decretar" a principis de novembre una reestructuració del deute sobirà i de l'estatal PDVSA (Petrolis de Veneçuela SA). "He ordenat el pagament del bo PDVSA de 2017. Però després d'aquest pagament, decreto un refinançament i una reestructuració del deute extern i de tots els pagaments de Veneçuela", va assenyalar el passat 3 de novembre.

Els experts de Banc Sabadell comenten que "Veneçuela representa aproximadament un 6% del capital desplegat per la petroliera i l’11% de les seves reserves". A més, els negocis al país caribeny suposen un 5% de la valoració borsària que estableixen per a Repsol.

Des de Bankinter, afirmen que Repsol té préstecs de 1.200 milions de dòlars amb PDVSA per explotar conjuntament dos camps petrolífers i de gas, denominats Cardón IV i Quiriquire.

Encara que reconeixen que "en el curt termini el flux de notícies procedent de Veneçuela podria tenir un impacte negatiu en la cotització", afegeixen que "no és la primera vegada que el pagament d'aquest tipus de deute se salda en espècie i Repsol rebria cru. Aquest argument guanya més pes, més quan Repsol explota dos camps conjuntament amb PDVSA. En aquest cas, l'impacte seria nul per a Repsol".

A principis de novembre, Repsol va presentar un benefici de 1.583 milions d'euros fins a setembre, un 41% més que durant el mateix període de l'any passat. La companyia va reduir el seu deute financer net en un 30% durant els últims dotze mesos, fins a situar-se als 6.972.000 d'euros, enfront dels 9.988.000 registrats al 30 de setembre de 2016. No obstant això, els inversors 'van castigar' aquests comptes amb caigudes del 3,5% en borsa.

Per anàlisi tècnica, la petroliera no va poder amb la resistència que suposa el seu màxim històric de 2007 ajustat per dividends, que es troba als 16,47 euros per títol. Des de llavors, ha encadenat una ratxa baixista que l'ha portat fins als 15 euros.

Noticias relacionadas

contador