• Però l'EBITDA i la reducció de deute superen els pronòstics del consens
  • Els inversors, pendents de la destinació dels fons després de la venda del 20% de Gas Natural
ep antonio brufaujosu jon imazla juntaaccionistasrepsol 20170623105205
EUROPA PRESS

Repsol ha pujat un 3,5% en borsa, fins als 14,64 euros, després de presentar uns bons resultats que, no obstant això, ja havien estat descomptats pel mercat. El seu resultat net va assolir els 2.121 milions d'euros el 2017, un 22% més comparat amb l'any anterior, en línia amb el que esperava el consens d'analistes de FactSet (2.195 milions). El resultat ajustat de l'any passat va ascendir a 2.405 milions d'euros, un 25% superior al de l'any previ. El resultat brut d'explotació (EBITDA) es va situar als 6.580 milions d'euros, un 30,8% superior al de l'any anterior i per sobre de la previsió del consens de 6.192 milions.

  • 11,07€
  • 0,45%

La companyia destaca al seu comunicat que el seu benefici net i EBITDA són els més grans dels últims sis i cinc anys, respectivament. "En un escenari de preus baixos de les matèries primeres, la companyia, recolzada en les fortaleses dels seus negocis i els seus plans d'eficiència, va aconseguir el major resultat net dels últims sis anys", afirma la companyia.

El resultat net ajustat del negoci d'upstream (exploració i producció) es va situar als 632 milions d'euros, 580 milions d'euros superior al mateix període de l'any anterior, a causa principalment d’uns majors preus de realització de cru i gas, la represa de la producció a Líbia i uns menors costos operatius. Aquests efectes van ser parcialment compensats per unes majors taxes d'amortització i més impostos com a resultat del major resultat operatiu.

Pel que fa al negoci de downstream (refinació), el benefici net ajustat va ser de 1.877 milions d'euros, en línia amb l'any anterior. Els millors resultats al negoci de refinació gràcies a la millora en marges i les majors taxes d'utilització a les unitats de destil·lació i conversió, un millor acompliment del negoci de màrqueting gràcies a majors volums venuts i millors resultats en Trading i Gas & Power, van ser compensats per la menor contribució dels negocis de GLP, després de la venda del negoci de canalitzat, i química, principalment a causa d'uns marges més baixos.

La companyia va reduir el seu nivell de deute un 23%, fins a situar-la als 6.267 milions d'euros al tancament de l'exercici. L'execució del programa de sinergies i eficiències va generar a prop de 2.400 milions d'euros d'estalvi, de manera que Repsol va batre les expectatives i va superar un any abans del previst l'objectiu que s'havia fixat per 2018 al Pla Estratègic, que era de 2.100 milions d'euros.

BONO VERD I VENDA DE LA SEVA PARTICIPACIÓ EN GAS NATURAL

D'altra banda, Repsol destaca com a principals fets d'aquest període l'emissió d'un bo verd certificat al passat mes de maig, amb el qual es va convertir en la primera empresa del seu sector al món a utilitzar aquest tipus d'actiu, per finançar més de 300 iniciatives encaminades a millorar l'eficiència energètica i reduir les emissions de CO2.

També, un cop tancat l'exercici, el 22 de febrer de 2018, Repsol va arribar a un acord amb Rioja Bidco Shareholdings, SLO, una societat controlada per fons assessorats per CVC, per a la venda de la seva participació del 20,072% en Gas Natural, per un import total de 3.816 milions d'euros, equivalent a un preu de 19 euros per acció. La plusvàlua generada per Repsol pujaria, aproximadament, a 400 milions d'euros.

QUÈ OPINEN ELS ANALISTES?

Des de Bankinter, comenten que els resultats "són bons" tot i que se situen "en línia" amb les previsions. També destaquen l'"important reducció de deute", tot i que consideren que l'impacte d'aquests comptes en la seva cotització "serà reduït".

Noticias relacionadas

contador