ep vistatrenesla estaciontren puertaatochamadrid duranteprimeralas cuatro jornadasparos parcialesrenfelossindicato cgtconvocadolos trabajadoresla compania que coincideunolos principales dias
Marta Fernández Jara - Europa Press

La segona jornada d'aturades convocada pel sindicat CGT per a aquest dimecres 14 de juliol ha provocat la cancel·lació d'uns 325 trens, entre AVE i Llarga Distància, Mitja Distància i Mercaderies, segons es desprèn de la resolució de serveis mínims que ha fixat el Ministeri de Foment.

Les aturades coincideixen amb l'inici del pont d'agost del dia 15, festivitat en la majoria de comunitats d'Espanya i una de les jornades en què s'espera més mobilitat en les vacances d'estiu dels espanyols.

Es tracta del segon dels quatre dies d'aturades parcials a què CGT crida els treballadors de Renfe, després de l'aturada del passat 31 de juliol, i suposarà una aturada de quatre hores, entre les 12.00 i les 16.00 hores i entre les 20.00 i les 24.00 hores. Les dues properes jornades d'aturades estan previstes per al 31 d'agost i l'1 de setembre.

1.152 TRENS CANCEL·LATS

Davant dels quatre dies d'aturades programades per CGT, sindicat minoritari en el comitè d'empresa de Renfe, el Ministeri de Foment va dictar serveis mínims per garantir 1.876 dels 3.028 trens d'Alta Velocitat i Llarga Distància, Mitja Distància i Mercaderies afectats per la vaga, i es van cancel·lar un total d'1.152 trens.

Dels 1.059 trens d'Alta Velocitat i Llarga Distància afectats per les aturades, en circularan un total de 829 durant els quatre dies, en establir-se uns serveis mínims del 78%. S'han cancel·lat 230 trens. En el cas dels trens de Mitja Distància, Foment ha fixat uns serveis mínims del 65%, de manera que s'han garantit un total de 899 trens dels 1.376 trens afectats per les aturades. S'han cancel·lat 477 trens.

Finalment, el total de cancel·lacions en el servei de Mercaderies afectarà un total de 445 trens perquè, dels 593 trens afectats, se n'ha garantit la circulació de 148, uns serveis mínims del 25%. En el cas del servei de Rodalies que Renfe presta en una dotzena de ciutats, entre elles Madrid i Barcelona, els serveis mínims cobreixen la meitat del servei, el 50%, un percentatge que s'eleva fins al 75% en el cas de coincidir amb franges d'hora punta.

FOMENT AL·LEGA UN "DANY SUPERIOR I INNECESSARI" ALS VIATGERS

En la seva resolució, el Ministeri de Foment atribueix els percentatges de serveis essencials al fet que les aturades es convoquen en un dia d'"excepcional moviment de viatgers". "Coincideixen la mobilitat pròpia de dies laborals amb l'operació de sortida i tornada vacacional, i amb l'inici del pont del 15 d'agost i afecta, per tant, tots els tipus de trens", argumenta Foment.

"Si no es determinessin serveis mínims, l'exercici del dret a vaga originaria un dany superior i innecessari per als ciutadans", conclou el Ministeri, que alerta del col·lapse de les carreteres d'accés a les grans capitals en cas de restringir el servei de Rodalies o el perjudici que es causaria a l'"excepcional" nombre de viatgers que ha reservat "amb gran antelació" bitllets per a aquestes dates.

CGT CONSIDERA "DESMESURATS" ELS SERVEIS MÍNIMS

Malgrat això, CGT va estimar, de cara a les aturades del 31 de juliol, que els serveis mínims decretats eren "desmesurats" i que generaven un "enorme desequilibri entre el dret fonamental de vaga i el dret a la mobilitat".

Amb la seva convocatòria de vaga, que succeeix la que CCOO va dur a terme en l'operadora el passat 15 de juliol, el sindicat reclama un augment de la plantilla de Renfe. A més, denuncia la "impossibilitat" de complir l'"esperit" de la reducció de la jornada laboral setmanal a 37,5 hores davant la decisió de l'empresa d'aplicar-la diàriament, amb una disminució de 17 minuts del temps de feina, en lloc de fer-ho de manera acumulada, és a dir, sumant dies lliures.

contador