ep archivo   brandy
MASTERCLASS - Archivo

Problemes per als fabricants europeus de begudes alcohòliques. El Ministeri de Comerç de la Xina ha anunciat l'inici d'una investigació antidumping sobre els productes alcohòlics importats des del Vell Continent, un moviment que s'ha entès com una resposta a la investigació sobre els vehicles elèctrics xinesos que la Comissió Europea va obrir a finals de l'any passat.

  • 110,45€
  • -2,21%
  • 54,80€
  • -1,88%

Segons ha anunciat el Ministeri de Comerç xinès, la investigació respon a una denúncia presentada per l'Associació Xina de Begudes Alcohòliques en nom de la indústria nacional del brandi i se centrarà en el conyac importat des de la UE en envasos de menys de 200 litres. Segons dades de Daxue Consulting, un grup de recerca de mercat radicat a la Xina, la Xina va importar begudes alcohòliques per valor de 4.500 milions de dòlars el 2022, sent-ne el brandi l'espirituós més importat, amb la pràctica totalitat de les importacions procedents de França.

La notícia s'ha fet notar al sector durant aquesta última jornada borsària de la setmana. Rémy Cointreau i Pernod Ricard cauen amb força al mercat francès, amb la primera enfonsant-se per sobre del 10% i el segon retrocedint a l'entorn del 5%.

El moviment del mercat asiàtic s'entén més si es té en compte que França ha estat la gran impulsora de la investigació comunitària als cotxes elèctrics xinesos. I és que París tem l'efecte que les importacions de cotxes de fabricants com BYD poden tenir en empreses com Stellantis (Citröen, Peugeot,etc.) i Renault. Totes dues companyies estan participades per l'Estat.

Segons informa Bloomberg, la indústria del brandi és petita (la Xina va importar 1.570 milions de dòlars en begudes espirituoses de vi de raïm destil·lat el 2023 fins al novembre) en comparació amb la seva pròspera indústria de vehicles elèctrics, amb unes exportacions a la UE que van pujar fins a uns 12.700 milions de dòlars durant el mateix període.

"La Xina mostra a Europa com podrien ser les represàlies si imposa aranzels als vehicles elèctrics xinesos", afirma Noah Barkin, assessor principal de Rhodium Group, en declaracions a aquest mitjà. De fet, no és estrany que Pequín utilitzi el comerç com a arma de pressió per assolir els seus objectius. Sense anar més lluny, durant els últims mesos ha pres represàlies contra els EUA i els seus aliats occidentals per les restriccions imposades a la importació de tecnologies per fabricar xips avançats com els que s'utilitzen per al desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA).

Tot i que la Xina representa un mercat important per a les marques europees de licors, que han estat lluitant amb una forta caiguda de la demanda nord-americana, és un mercat relativament petit en un país que beu en gran mesura l'alcohol local anomenat baijiu (destil·lat del sorgo fermentat, encara que es poden fer servir altres grans). A la Xina, el conyac es considera un producte d'alt nivell que es ven a preus molt superiors als dels alcohols locals, i per això l'acusació de dúmping és "bastant exagerada", segons afirmen alguns analistes.

Recordem que la Comissió Europea va anunciar la seva investigació antidumping al setembre passat en entendre que els vehicles elèctrics dels fabricants xinesos tenien preus "artificialment baixos" gràcies a les "enormes" subvencions estatals de Pequín. "Això està distorsionant el nostre mercat i, com que no acceptem aquesta distorsió des de dins, tampoc l'acceptem des de fora. Europa està oberta a la competència. No a una carrera a la baixa", va explicar llavors Ursula von der Leyen, presidenta de l'Executiu comunitari, alhora que ha assenyalat que la seva estratègia amb Pequín era la de "reduir riscos, no desvincular".

La Xina va qualificar la mesura presa per Brussel·les com a "descaradament proteccionista", l'objectiu de la qual no era altre que "distorsionar greument la indústria automobilística i la cadena de subministrament mundial". Alhora, Pequín ha destacat que la investigació de Brussel·les "tindrà un impacte negatiu en les relacions econòmiques i comercials entre la Xina i la UE". "El sector dels vehicles elèctrics de la Xina ha crescut ràpidament durant els últims anys i la seva competitivitat continua millorant, cosa que és el resultat dels persistents esforços d'innovació tecnològica. És un avantatge competitiu guanyat amb treball dur i força pròpia", van afegir.

Aleshores, diferents analistes van assenyalar que la decisió de la Comissió podria portar cua i que era "realment arriscada". Sam Lowe, soci de la consultora londinenca Flint Global, avisava que la resposta de Pequín era "d'esperar", mentre que un lobbista anònim d'un fabricant alemany indicava que la mesura acabaria afectant les empreses alemanyes com Volkswagen o Mercedes-Benz, algunes de les companyies més destacades al mercat premium del gegant asiàtic. "Em temo que la Comissió està disposada a arriscar-se una guerra comercial amb la Xina en un àmbit molt perillós", va sentenciar.

contador