
El benefici net de Redeia es va situar en 368,4 milions d'euros el 2024, fet que implica un descens del 46,6% respecte a l'exercici anterior. Aquesta magnitud ha estat impactada per la venda d'Hispasat a Indra. Sense l'efecte d'aquesta operació, el grup hauria superat un benefici de 500 milions d'euros, en línia amb el que preveia la companyia.
- 18,60€
- 0,22%
El Consell d'Administració va aprovar la venda a Indra de la participació del 89,68% que Redeia tenia al capital d'Hispasat, per un import de 725 milions d'euros. Representa un valor d'empresa de 966 milions per a la totalitat d'Hispasat i també suposa el reconeixement d'una minusvalidesa comptable de 137 milions d'euros.
Tot i això, Redeia ha dit que aquest pas reforça la seva posició financera per executar el principal focus del seu proper Pla Estratègic: desplegar i posar en servei, a través de Red Eléctrica, la infraestructura que recollirà la futura Planificació 25-30, fet que suposarà l'execució d'un "gran volum" d'inversions fins al 2030.
Els ingressos (xifra de negoci i la participació en beneficis de societats) s'han situat als 1.647,5 milions d'euros, amb una caiguda del 12,3%. En aquesta dada es reflecteix l'impacte de la finalització de la vida útil retributiva de les instal·lacions amb llicència d'explotació anterior al 1998, conegudes com a actius pre-98. També es té en compte la reclassificació de Hispasat.
Excloent-ne aquests efectes, els ingressos del grup s'haurien incrementat durant aquest període, ha precisat l'empresa, una evolució que també haurien experimentat l'EBITDA i el resultat d'operacions continuades (+7,8% i +6,5% respectivament), gràcies al "gran volum" de posades en servei de la xarxa. Tot i això, a causa d'aquests impactes, l'EBITDA ha caigut un 12,4%, fins als 1.210,1 milions d'euros, mentre que el resultat net d'explotació (EBIT) se situa als 761,4 milions (-20,5%).
Aquest context s'ha reflectit en una aportació menor de l'activitat de transport al negoci de gestió i operació d'infraestructures elèctriques, que el 2024 ha ingressat en total 1.396,3 milions d'euros, a causa de l'efecte dels actius pre-98 ja esmentat. L'aportació a aquesta xifra de l'activitat de l'operació del sistema sí que ha mostrat creixement, amb 4,1 milions més d'ingressos.
Pel que fa a l'activitat de fibra òptica, ha generat una xifra de negoci de 148,3 milions d'euros. Els ingressos procedents de la transmissió elèctrica internacional, incloent-hi el resultat de les societats participades, s'han situat en 136 milions d'euros, semblant als registrats el 2023.
Pel que fa al deute financer net, va tancar l'any als 5.369,9 milions d'euros, 394 milions superior a la dada del 2023, "en coherència amb l'augment de l'esforç inversor", ha dit l'empresa. La companyia destaca el seu deute diversificat i amb un rating creditici que les agències S&P i Fitch mantenen al nivell 'A-', amb perspectiva estable.
Pel que fa al dividend, el Consell d'Administració proposarà a la propera Junta General d'accionistes repartir un dividend de 0,80 euros amb càrrec als resultats de l'exercici 2024, en línia amb la política de dividend establerta al pla estratègic de la companyia. Aquesta política estableix un sòl de 0,80 euros per acció per al dividend amb càrrec als resultats dels exercicis 2024 i 2025.
INVERSIONS SENSE PRECEDENTS
Redeia ha tancat el 2024 amb un nivell d'inversió "sense precedents" al TSO, Red Eléctrica, segons subratlla. "El 2024 ha estat un punt d'inflexió per al grup que inicia ara un període de creixement d'ingressos".
En concret, el 2024 les inversions en Red Eléctrica, destinades a la xarxa de transport i l'operació del sistema elèctric, s'han situat als 1.104,9 milions d'euros, xifra que suposa un 34% més que el 2023. Gran part d'aquest volum -976,3 milions- s'ha dedicat al desenvolupament i el reforç de la xarxa de transport a través de la construcció de noves línies, subestacions i renovació d'actius a tot el territori espanyol.