Arriba el moment de BBVA. L'entitat presidida per Carlos Torres té una cita clau amb el mercat aquest dimarts, moment en què donarà a conèixer els resultats del quart trimestre i del conjunt de l'any 2023. I segons els experts, hi haurà dos factors que cal vigilar: la remuneració a l'accionista i les previsions per al marge d'interessos.
- 9,42€
- 2,91%
El consens ja ha descomptat que el marge d'interessos començarà "a perdre força, en un trimestre afectat per la no remuneració de les reserves mínimes per part del BCE i una millora del marge de clients a menor ritme, en un context de crèdit feble i l'augment del cost de finançament majorista de les emissions”, expliquen des de Renta 4.
Per això, veuen essencial vigilar l'evolució de les provisions, que algunes entitats poden començar a fer "per cobrir part del deteriorament previst el 2024".
Amb vista al quart trimestre, els estrategs de Barclays esperen estabilització al marge d'interessos, que les comissions segueixin veient pressió i que la qualitat dels actius es mantingui resilient.
"Esperem que les reaccions del preu de les accions estiguin més vinculades als compromisos de distribució de capital que a les tendències trimestrals", afegeixen.
En aquest sentit, de BBVA destaquen que l'impuls comercial d'Amèrica Llatina continua, però amb l'excepció de l'Argentina, que complicarà les tendències del quart trimestre per als mercats internacionals a causa de la devaluació del tipus de canvi i la inflació.
Barclays considera que el marge d'interessos i les comissions disminuiran un 13% i un 8% durant el trimestre, respectivament, a causa principalment de l'impacte de la reexpressió de totes les partides del compte de resultats segons la inflació de final d'any, i de l'impacte de l'aplicació del tipus de canvi de final d'any, tant a Turquia com a Argentina.
Els resultats d'Espanya haurien d'estar en línia amb les tendències del sector i Mèxic hauria de veure un continu dinamisme comercial. Preveuen la ràtio de capital CET1 al 12,76% (+3pb intertrimestral), impactat pel tipus de canvi i les cobertures (-20pb), el valor comptable d'Argentina (-15pb) i una evolució trimestral negativa de la participació de Telefònica (+10pb).
Tot i això, des d'UBS posen el focus en què la fortalesa de BBVA ha estat impulsada principalment pel creixement en les seves dues principals unitats, Espanya i Mèxic, "però és probable que ara estiguin a prop del seu pic de guanys".
Les claus per als inversors seran les perspectives per a l'any fiscal 2024 i l'actualització de la política de remuneració a l'accionista, així com comentaris sobre la resistència dels ingressos centrals de Mèxic a les retallades de taxes, i l'impacte d'una devaluació més gran del peso argentí.
Pel que fa a la política de rendibilitat per als accionistes del banc, a Barclays insisteixen que serà seguida de prop. A l'octubre, BBVA va llançar una recompra d'accions per valor de 1.000 milions d'euros i va pagar un dividend de 0,16 euros per acció.
Els analistes projecten que els dividends totals per al 2023 ascendiran a 0,63 euros per acció, xifra que representaria un augment des dels 0,43 euros per acció per al 2022, segons estimacions de consens proporcionades per FactSet.
Així mateix, des de Citi pronostiquen que BBVA tornarà al voltant de 18.000 milions d'euros en dividends i recompres, o al voltant del 36% de la capitalització de mercat, des d'ara fins al segon trimestre del 2027.
Per part seva, els experts de Renda 4 afirmen que "igual que a la banca domèstica, l'evolució dels ingressos recurrents, marge d'interessos i comissions netes, esperada per al 2024 serà clau perquè actuï com a suport a la generació de benefici net i la política de retribució a l'accionista. No descartem que puguin anunciar un nou programa de recompra d'accions”, anticipen.