jose-ignacio-sanchez-galan-presidente-iberdrola
Europa Press
13,08€
  • 0,03€
  • 0,23%

Quatre directius d'Iberdrola declaren aquest dimarts en qualitat de testimonis a l'Audiència Nacional, on la companyia està sent investigada per una presumpta alteració del mercat que hauria emprès entre el 30 de novembre i el 23 de desembre de 2013: inflar artificialment el preu de la energia al mercat majorista i obtenir a canvi un lucre il·lícit en plena onada de fred.

Es tracta del següent pas en aquesta causa que pilota el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, que ja va escoltar en declaració Iberdrola, imputada com a persona jurídica, i un grup de tècnics de les centrals hidroelèctriques de Duero, Sil i Tajo, on s'hauria emprès la reducció de subministrament que va elevar els preus.

Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, els tècnics assenyalaven en les seves declaracions que es van limitar a complir les instruccions dels seus superiors en la gestió d'aquestes centrals, de manera que el jutge ha citat les quatre persones que haurien tingut capacitat d'adoptar aquelles decisions que al final, van derivar en un encariment de l'energia.

Els tècnics assenyalen en les seves declaracions que es van limitar a complir les instruccions dels seus superiors

Les mateixes fonts precisen que no és descartable que alguna de les companyies que van comprar energia a Iberdrola durant aquest període es presentin com damnificades, tot i que cap se n’ha personat encara en el procediment. El jutge contempla cridar-les a declarar un cop escolti la declaració dels directius.

Iberdrola ja va ser multada per la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) per aquest assumpte l'any 2015, quan el regulador li va imposar una sanció de 25 milions d'euros que la mateixa Audiència Nacional va suspendre cautelarment l'any 2016.

Va ser un any després, el 2017, quan la Fiscalia Anticorrupció va prendre les regnes de l'assumpte i va presentar formalment una denúncia, en trobar indicis d'un possible delicte d'alteració del mercat, ja que entén que Iberdrola, "amb la finalitat de lucrar-se il·lícitament va idear i va posar en funcionament un sistema per incrementar el preu de l'energia que venia més enllà del que hagi de resultar de la lliure concurrència de l'oferta i la demanda".

En concret, la Fiscalia sosté que la companyia "va augmentar sense causa legítima que ho justifiqués el preu en les ofertes d'energia elèctrica corresponent als seus centrals hidràuliques de Duero, Sil i Tajo, a un nivell per sobre del preu de mercat diari que impedia casar les operacions" i ho va fer "tot i l'increment que experimentaven en aquests dies els preus de l'energia elèctrica al mercat de comptat, que la situaven davant d’un cost òptim d'oportunitat".

IBERDROLA HA DEFENSAT QUE MAI VA MANIPULAR ELS PREUS

En el seu moment, Iberdrola va mantenir que en cap moment va realitzar una manipulació fraudulenta dels preus en les ofertes de producció hidroelèctrica durant aquest període i va defensar que el preu del mercat en aquelles dates va pujar per la confluència de circumstàncies alienes a la companyia -com va confirmar la CNMC al seu informe de 7 de gener de 2014-, entre elles, una alta demanda, una producció eòlica baixa, la no disponibilitat de centrals nuclears i els preus alts de gas als mercats internacionals.

L'energètica sempre va destacar que va actuar com un gestor prudent i va reflectir en les seves ofertes de producció hidroelèctrica l'increment de valor que tenia l'aigua en aquest escenari d'escassetat, tal com va considerar que havia quedat comprovat per diversos informes d'experts qualificats independents. A més, va assegurar que no va obtenir cap benefici amb aquesta suposada actuació, ja que tenia una posició neta compradora durant el període analitzat.

Noticias relacionadas

contador