ep archivo   qualcomm logo mwc
EUROPA PRESS - Archivo

El conseller delegat de Qualcomm, Cristiano Amon, ha anunciat que el fabricant de semiconductors està treballant amb Samsung i Google per desenvolupar un conjunt d'ulleres de realitat mixtes vinculades a un telèfon intel·ligent.

  • 656,99$
  • 2,33%
  • 168,30$
  • -0,24%

"Serà un producte nou, seran experiències noves. El que realment espero d'aquesta col·laboració és que tots els que tinguin un telèfon es comprin unes ulleres per acompanyar-lo", ha explicat Amon en una entrevista concedida a CNBC.

Segons el CEO de Qualcomm, la idea és que sigui una experiència similar a les ulleres intel·ligents Ray-Ban de Meta. Aquestes ulleres porten incorporat un processador Snapdragon AR1 Gen 1 de Qualcomm, dissenyat per a aquest tipus de dispositius. Aquestes lents semblen unes ulleres normals, però estan connectades sense fils a un telèfon intel·ligent i porten incorporada una càmera. A més, compten amb un assistent de veu basat en el model d'intel·ligència artificial Llama de Meta.

La realitat mixta és la combinació de realitat virtual i realitat augmentada. Aquesta combinació permet crear nous espais on interactuen tant objectes i persones reals com virtuals. Les ulleres Vision Pro d'Apple són un casc de realitat mixta, encara que més gran al projecte que estaria desenvolupant Qualcomm al costat de Google i Samsung.

L'any passat Google, Samsung i Qualcomm es van associar per desenvolupar tecnologia de realitat mixta. Al Mobile World Congress de Barcelona del 2023, Patrick Chomet, vicepresident executiu de Samsung Electronics, va explicar a CNBC que la idea era crear un ecosistema per desenvolupar la realitat mixta en conjunt.

"La raó per la qual hem anunciat (l'acord) és que, més enllà de Qualcomm, Google i Samsung, volem preparar tot l'ecosistema. Hi haurà molts desenvolupadors, empreses de continguts i empreses d'aplicacions que prepararan innovació i experiències per a aquest ecosistema. Sí, podem fer dispositius. Qualcomm pot fer xipsets. Sí, Google pot fer un sistema operatiu.

La realitat mixta s'ha convertit en un punt d'interès per a Qualcomm, que intenta diversificar el seu negoci més enllà dels telèfons intel·ligents. De fet, la tecnològica fa temps que promociona que els seus xips per a telèfons intel·ligents i ordinadors permeten que les aplicacions d'intel·ligència artificial (IA) s'executin al dispositiu, en lloc de processar-se al núvol a través d'Internet. "La IA executarà al dispositiu. S'executarà al núvol. S'executarà en part a les ulleres i en part al telèfon, però al final hi haurà experiències totalment noves", ha afirmat Amon.

Sigui com sigui, la veritat és que el mercat de la realitat virtual, augmentada i mixta continua sent un mercat molt petit. International Data Corporation preveu que aquest any es distribueixin 9,7 milions d'auriculars de realitat virtual i augmentada, una xifra molt inferior als 1.230 milions de telèfons intel·ligents previstos. De fet, Apple hauria reduït la producció de les seves ulleres de realitat mixta a causa de la reduïda demanda del dispositiu.

A més del preu i manca d'algunes aplicacions d'interès, la comoditat o el disseny és una de les queixes més comunes sobre aquest tipus de dispositius. En aquest sentit, Amon ha subratllat que “hem d'arribar a un punt en què les ulleres no siguin diferents de portar unes ulleres normals o unes ulleres de sol”.

contador