Quabit va registrar unes pèrdues de 57,4 milions d'euros durant els primers nou mesos de 2020 davant dels números vermells de -5.700.000 del mateix període de fa un any.
- 0,40€
- -1,48%
La companyia ha precisat que l'activitat durant aquests nou mesos de l'any ha estat condicionada per la pandèmia provocada per la COVID-19, que ha impactat en les vendes, ha provocat retards en els ritmes de les obres, ha generat caigudes en els marges com a conseqüència d'aquests retards, ha congelat les operacions de vendes de sòl i ha donat lloc a retards en els ritmes de generació de caixa disponible per afrontar noves inversions i continuar amb el creixement de l'activitat.
La pandèmia ha portat Quabit a prendre diferents mesures de reducció de costos i adequació de l'estructura financera al llarg d'aquests mesos. A més, la companyia ha revisat el Pla de Negoci. "La situació provocada per la pandèmia afecta, sens dubte, les expectatives de negoci d'almenys, els 2 o 3 propers anys. El Pla de Negoci actual ha deixat de tenir vigència i el grup té obert un procés de reconsideració dels objectius per adequar-los a la realitat resultant dels efectes provocats per la crisi sanitària, si bé, espera a tenir un major grau de certesa, almenys a nivell sanitari", ha indicat en una nota.
La xifra de negoci registrada s'eleva fins als 130 milions des dels 25 milions. El fort increment es deu, segons l'empresa, a l'augment del 336,9% en la xifra de negoci de promoció residencial. S'han lliurat 575 habitatges el 2020 enfront de les 62 unitats durant el mateix període de 2019, si bé d'un preu mitjà inferior. També es deu a l'augment de la xifra de negoci de venda de sòl, que correspon a l'operació de cancel·lació de deute acordada amb SAREB mitjançant el lliurament de sòls per un preu de venda de 19,9 milions d'euros. Les vendes del sòl del mateix període de l'any 2019 van totalitzar 1,2 milions d'euros. A més, Quabit destaca l'aportació favorable de l'activitat de construcció, que no estava incorporada al grup el 2019 per un import (vendes externes al grup) de 6,9 milions d'euros.
L'EBITDA empitjora en un 7,1% respecte al mateix període de l'any 2019 (fins als -10.600.000 des dels -9.900.000) i el resultat d'explotació també empitjora fins als -49.000.000 des dels -10.800.000 impactat negativament per a la provisió de deteriorament del valor de sòls per un import total de 37,6 milions registrat el març de 2020 com a conseqüència de l'estimació de la correcció de valor de sòls, en la seva major part en fase de planejament, que són els que més impacte reben per les incerteses derivades de la crisi de la COVID-19.
El major volum d'activitat ha permès generar fluxos de caixa d'explotació positius com a conseqüència dels lliuraments d'habitatges que han estat utilitzats principalment per al repagament de deute, bé associat als actius lliurats (préstec promotor) bé a deute amb fons, ha explicat Quabit. D'altra banda, les disposicions de préstec promotor (49,6 milions d'euros) estan donant un nivell de cobertura del 77% de la inversió en existències que correspon, en la seva major part, als costos de les promocions que estan executant-se.