le logo d alibaba devant le siege du groupe a hangzhou en chine

Les accions d'Alibaba pugen amb ganes al mercat després que el gegant xinès del comerç al detall hagi completat un procés de "rectificació" regulatòria després de ser acusats de pràctiques monopolístiques el 2021.

L'Administració Estatal per a la Regulació del Mercat (SAMR, per les sigles en anglès) de la Xina ha anunciat que aquest divendres ha acabat aquest procés després d'haver multat la companyia amb uns 2.800 milions de dòlars fa tres anys. Aquesta multa va ser la imposada més gran en la història del regulador xinès.

Segons ha explicat el regulador en un comunicat, Alibaba ha aconseguit "bons resultats" després que la companyia estigués "abusant del domini del mercat" des del 2015.

La investigació del regulador es va centrar en una pràctica que obliga els comerciants a forçar acords d'exclusivitat amb la plataforma de comerç electrònic. En aquell moment, el regulador va dir que aquesta política obligava Alibaba a reforçar la seva posició al mercat i obtenir avantatges competitius deslleials.

Des d'aquella multa, el SAMR ha supervisat Alibaba perquè s'ajusti als requisits del regulador. Alibaba ja ha completat aquest procés i ha posat fi a aquestes pràctiques monopolístiques. La SAMR va dir que ara guiarà Alibaba perquè segueixi millorant el seu compliment i eficiència i acceleri la innovació.

La conclusió de la revisió regulatòria ajudarà a deixar enrere un dels pitjors frecs d'Alibaba amb Pequín. En aquest sentit, l'anunci coincideix amb un període de més suport de la Xina a empreses privades i al sector tecnològic. 'Bloomberg' explica que el Govern ha anat suavitzant la seva postura cap al sector privat des del 2023 després de diversos anys d'ofensiva contra les grans plataformes electròniques xineses.

L'imperi del fundador d'Alibaba, Jack Ma, ha estat al punt de mira als últims anys des que els reguladors van anul·lar la sortida a borsa de la seva empresa de tecnologia financera Ant Group el 2020. La mateixa Ant Group també es va sotmetre a un procés de rectificació supervisat pels reguladors, i la majoria dels principals problemes es van resoldre l'any passat. Les preocupacions reguladores han estat un llast per a les accions d'Alibaba, que han caigut més d'un 70% des del màxim el 2020.

Alibaba va mostrar els primers signes de recuperació al trimestre de juny, malgrat incomplir les previsions d'ingressos i beneficis, alhora que els ingressos per computació al núvol es reacceleraven i les transaccions a través de les seves plataformes de comerç electrònic van obtenir resultats positius.

contador