ep nvidia
NVIDIA

Males notícies per a Nvidia. El fabricant nord-americà de semiconductors podria estar sent investigat a França per presumpta violació de les lleis antimonopoli, cosa que faria que el país veí sigui el primer a presentar aquest tipus de demanda contra la companyia de moda al mercat.

  • 128,28$
  • 4,57%

Segons informa en exclusiva l'agència Reuters, el plec de càrrecs es produiria després de les batudes realitzades el setembre de l'any passat al sector de les targetes gràfiques, que haurien estat dirigides contra Nvidia. Aquestes batudes van ser el resultat d'una investigació més àmplia sobre la computació al núvol.

Aleshores, l'Autoritat de Competència francesa (ADLC) ha assegurat que la intervenció "no prejutja evidentment la culpabilitat de l'empresa afectada per les pràctiques al·legades" i que "només una investigació quant al fons permetrà, si escau, determinar-ho". Tot i això, a pocs se'ls va escapar que el creixent paper d'Nvidia en el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA) estava atraient les mirades dels reguladors mundials.

En aquest sentit, la companyia no només ha reconegut que França i altres empreses estan estudiant les seves pràctiques empresarials, sinó també altres països com els Estats Units, la Xina, el Regne Unit i la mateixa Unió Europea (UE). "La nostra posició als mercats relacionats amb la IA ha provocat un major interès en el nostre negoci per part dels reguladors de tot el món", va assegurar la companyia en un comunicat remès a la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles a anglès) dels Estats Units.

D'acord amb aquesta informació, és poc probable que la Comissió Europea ampliï el seu examen preliminar ara com ara, ja que les autoritats franceses estan investigant Nvidia. Segons Bloomberg, la Comissió Europea (CE), el braç executiu de la UE, ha estat recollint opinions sobre si l'empresa nord-americana podria haver infringit les lleis antimonopoli comunitàries, però encara no hauria llançat una investigació formal sobre aquestes pràctiques presumptament anticompetitives.

En un informe publicat divendres passat, l'ADLC assenyalava que hi havia risc d'abús per part dels proveïdors de xips i semiconductors en el desenvolupament de la intel·ligència artificial generativa (IAG). Entre els problemes indenfiticats, l'organisme francès de competència citava la fixació de preus, restriccions de la producció, condicions contractuals injustes i comportaments discriminatoris.

"També es va expressar preocupació per la dependència del sector del programari de programació de xips CUDA de Nvidia, l'únic 100% compatible amb les unitats de processament gràfic (GPU, per les sigles en anglès) que s'han convertit en essencials per a la computació accelerada. Els recents anuncis d'inversions d'Nvidia en proveïdors de serveis al núvol centrats en la IA, com CoreWeave, també susciten inquietud", explica l'ADLC en aquest informe.

Les multes per infringir la legislació antimonopoli francesa poden assolir el 10% dels ingressos anuals globals d'una empresa. Tot i això, les companyies poden acordar certes concessions per eludir les multes derivades d'aquestes investigacions.

Sigui com sigui, el cert és que aquest tipus de processos seran cada cop més comuns a Nvidia. A principis de juny, diferents mitjans nord-americans publicaven que la Comissió Federal de Comerç (FTC, per les sigles en anglès) i el Departament de Justícia (DOJ, per les sigles en anglès) dels EUA havien arribat a un acord per obrir investigacions a Nvidia, Microsoft i OpenAI per presumpta violació de les lleis antimonopoli al país nord-americà.

La companyia californiana s'ha convertit en la principal beneficiada del 'boom' de la IA, ja que els seus xips són els més demanats pels operadors de centres de dades per al desenvolupament d'aquesta tecnologia. De fet, el negoci de centres de dades continua sent el motor de la companyia: el primer trimestre, els ingressos d'aquesta branca van augmentar fins als 22.563 milions de dòlars, una xifra cinc vegades superior a la del mateix període de l'any anterior i que representa el 87% de les vendes totals de la companyia que dirigeix ​​'Jensen' Huang.

"Una indústria que arrasa al món naturalment atraurà atenció, bona i dolenta. Amb clars guanyadors a l'espai de la IA, les autoritats voldran garantir que hi hagi una competència lleial. Per tant, els inversors hauran de considerar la perspectiva d'una regulació més estricta i el seu impacte potencial quan paguin valoracions elevades per moltes empreses líders a la indústria, fins i tot si tenen efectiu més que suficient als seus balanços per finançar qualsevol multa", va explicar al mes passat Dan Coatsworth, analista d'inversions d'AJ Bell.

De la seva banda, els treballadors d'OpenAI reconeixien en una carta oberta que el ràpid avenç de la IA comportava "greus riscos" com "l'afiançament de les desigualtats existents, passant per la manipulació i la desinformació, fins a la pèrdua de control dels sistemes autònoms d'IA que podrien provocar l'extinció humana". "Les pròpies empreses d'IA han reconegut aquests riscos, igual que els governs de tot el món i altres experts en IA", van afirmar.

Al novembre, el ministre d'Economia francès, Bruno Le Maire, va asseverar que el domini d'Nvidia estava provocant "creixents desigualtats" entre països i ofegant la competència lleial. "Si es vol tenir una competència lleial, cal que hi hagi moltes empreses privades i no que una sola empresa tingui la possibilitat de vendre tots els dispositius", va afegir Le Maire, que va destacar que el 92% de les GPU del món eren d'Nvidia.

Noticias relacionadas

contador