Grup Prisa, propietari d'El País, Santillana, Cadena SER, Radio Caracol, AS i Els 40 Principals, es dispara en borsa (+17%, 1,10 euros) després de l'entrada de Vivendi en el seu capital. Joseph Oughourlian, màxim accionista de Prisa amb gairebé el 30% a través del fons d'inversió Amber Capital, reforça així el seu poder a la companyia.
- 0,33€
- -2,98%
Vivendi, conglomerat francès de mitjans de comunicació, ha comprat la participació del 7,9% que HSBC va posar aquest dijous a la venda a 0,93 euros per títol, en una operació valorada en 52 milions d'euros.
La seva relació amb Amber Capital és coneguda, ja que tots dos compten amb interessos comuns en el grup Lagardère, en què són grans accionistes, amb un 23,5% per Vivendi i un 20% per Amber, tot i que no tenen el control de la companyia (mantenen una dura lluita pel poder amb Arnaud Lagardère).
La venda d'HSBC i l'entrada de Vivendi es produeix després del canvi en la presidència, forçat per Amber Capital, i el rebuig a l'interès de Vocento per comprar El País i la Cadena Ser. Precisament Vocento és un dels valors més baixistes al Mercat Continu, ja que la irrupció del grup francès en Prisa elimina qualsevol possibilitat que pugui aliar-se amb Prisa.
El passat 27 de desembre, Joseph Oughourlian, que va forçar la sortida del president Javier Monzón en aliança amb Telefónica, va concedir una entrevista a 'El País' en què assenyalava que "seria un gran error vendre els mitjans de la companyia en aquest moment. El mercat està totalment enfonsat i a part del preu, no és el moment, no té sentit".
Sobre el rebuig a l'oferta anterior de Blas Herrero, va comentar que "tinc entès que Monzón havia parlat i havia propiciat certes ofertes que ens van arribar i que francament eren indecents, a preu d'enderroc. Anem a demostrar que els mitjans valen molt més que 200 milions".
Ara, després de l'entrada de Vivendi i el suport de Telefónica, Oughourlian s'assegura en la pràctica el control de Prisa, a l'espera de nomenar un president que segueixi el seu full de ruta, que passa per escindir els negocis de Mitjans i Educació per maximitzar el seu valor; i posteriorment vendre el de Mitjans.
"Notícia positiva, ja que la col·locació ha estat d'una participació major i el descompte molt reduït", afirmen els analistes de Banc Sabadell. "Vivendi buscaria incrementar la seva diversificació i participació en grups de mitjans europeus", afegeixen.
"Respecte a la possibilitat que Vivendi incrementi aquesta participació, no és una cosa que pugui descartar-se, a causa del track record de la companyia de realitzar compres oportunistes que va incrementant posteriorment (Lagardere, Mediaset, Telecom Italia, Ubisoft), encara que això no sempre ha portat aparellat presa de control, cosa que veiem menys probable", conclouen.
PRISA POSA LA CATIFA VERMELLA
En un comunicat, Prisa ha explicat que la inversió de Vivendi "forma part de la seva política de reforçar-se com un gran grup de continguts, entreteniment i mitjans de comunicació, enfortint la seva presència al mercat espanyol a Europa, Llatinoamèrica i els Estats Units".
La companyia ha afegit que "l'estratègia de Vivendi té claríssimes sinergies amb Prisa per enfortir els seus continguts digitals, tant educatius com d'informació i entreteniment en espanyol".
Joseph Oughourlian "ha donat la benvinguda a Vivendi en nom del Consell d'Administració i ha assenyalat que Prisa agraeix la inversió d'un accionista industrial com Vivendi, que reconeix el valor i el potencial dels actius i marques de Prisa".
Oughourlian ha afegit que "la inversió de Vivendi proporciona la força i la seguretat necessàries per al projecte futur de Prisa i la dota d'un nou aliat important per dur a terme aquests plans amb èxit".
Per la seva banda, Manuel Mirat, conseller delegat de Prisa, ha destacat "la il·lusió de treballar estretament amb Vivendi i els seus equips, identificant sinergies i oportunitats de negoci, promovent la creació de continguts de qualitat per generar valor per als accionistes de Prisa i oportunitats per Vivendi i Prisa als països hispanoparlants".