El rebot de Grifols, com el cotó, no enganya. La farmacèutica catalana cau gairebé un 2% aquest any malgrat les seves pujades de les últimes sessions. Ara bé, què li recepten els analistes perquè superi la seva anèmica arrencada de 2021? No és paracetamol i molta aigua cada vuit hores, no.
- 9,19€
- -0,88%
Pedro Echeguren, analista de Bankinter, recorda en el diagnòstic del pacient que el mal inici d'any de Grifols es deu a dos motius.
D'una banda, al creixement orgànic de vendes, que s'ha anat desaccelerant a mesura que avançava 2020 i, durant el seu últim trimestre, va ser encara més pronunciada del que s'esperava.
De l'altra, hi ha el mal de cap dels EUA, mercat principal per al seu negoci plasmàtic, i en el qual Grifols es va veure obligada a pujar el preu que pagaven als donants de sang, "cosa que pot afectar a llarg termini els marges de la companyia", explica en declaracions a Bolsamanía.
Què fa Grifols per recuperar la seva salut en borsa? Dues coses: la primera, anunciar un pla de recompra d'accions pròpies a curt termini, i la segona, "moure amb més agilitat en les operacions inorgàniques", com demostra la seva darrera compra de set centres de plasma als EUA, la qual cosa és "una cosa positiva i demostra que saben fer-ho bé", reconeix Echeguren.
En referència a això, una altra de les estirades d'orella que li han donat els inversors a Grifols es deu al fet que la catalana "va tocar massa de puntetes el tema del plasma durant el seu passat Dia de l'inversor", cosa que tampoc va ajudar especialment a suscitar la confiança.
Una companyia com Grifols no hauria d'haver capitalitzat la crisi de la Covid-19 pel seu model de negoci? Sobre el paper, sí. A la pràctica, la veritat és que la farmacèutica ha publicat el 5 d'abril els resultats sobre el seu assaig contra el virus que, en les seves pròpies paraules, "suposen un cop a les expectatives". Echeguren llegeix entre línies i creu que "van donar a entendre que l'abandonaven".
Què espera el mercat per tornar a apostar per Grifols? D'una banda, "veure l'evolució de les vendes orgàniques" i, de l'altra, "veure què passa amb els marges, que van ser molt bons durant el segon o tercer trimestre del l'any passat, però després es van desinflar". En definitiva, la farmacèutica catalana "és una bona companyia amb un magnífic negoci, però...". I aquests punts suspensius expliquen la valoració actual de Bankinter, que li dedica una recomanació de neutral i un preu objectiu de 25,20 euros (l'acció ha tancat aquest dimecres als 22,3 euros).