ep archivo   torres de electricidad 20210910080507
EUROPA PRESS - Archivo

Electrocutats. Així s'han quedat els inversors estrangers després de les mesures anunciades pel Govern espanyol per abaratir el rebut de la llum. I així ho testifiquen les valoracions de diversos bancs d'inversió internacionals de primer ordre, que han reduït dràsticament la seva previsió de beneficis per al sector elèctric hispà, han alertat sobre la incertesa reguladora a Espanya i han anticipat una dura batalla legal.

  • 20,41€
  • 0,25%
  • 13,05€
  • 0,54%

Els analistes de Goldman Sachs qualifiquen el cop de destral de l'Executiu com "un moviment sorprenent" que, segons les seves estimacions, implica una retallada del 5% en el benefici per acció (BPA) "dels operadors tradicionals de 2022 a 2025". I afegeixen que "l'impacte total" al BPA per a aquest període serà d'un "10% de mitjana per a Iberdrola i d'un 15% per a Endesa".

"Aquestes mesures semblen anar en contra del disseny actual de mercat elèctric i semblen un pas cap a una nova regulació parcial de les factures d'energia", afegeixen des del banc nord-americà.

Així, les fortes pèrdues que acumulen les accions d'Iberdrola i Endesa a la setmana actual s'expliquen per aquest forta retallada d'estimacions que ha realitzat el mercat, i que ha motivat caigudes molt destacades per a tots dos valors.

Per la seva banda, el banc francès Société Générale (SocGen) ha comentat que "les noves mesures reduiran els guanys del sector i augmentaran la incertesa" per als inversors. Segons els seus càlculs, tindran un impacte d'uns 1.100 milions d'euros en l'EBITDA d'Endesa i de 950 milions en l'EBITDA d'Endesa.

A més, SocGen estima que, a llarg termini, les mesures del Govern podrien representar un límit en els guanys futures esperades més enllà del primer trimestre del 2022 per a les plantes comercials hidroelèctriques, nuclears i eòliques/solars.

En aquest sentit, tot i que han inclòs preus d'energia més baixos a mitjà termini, comenten que "el mercat pot témer de l'extensió de les mesures més enllà del març de 2022, cosa que explicaria la reacció baixista exagerada de les accions".

A més, els analistes de Barclays incideixen en la possible batalla legal que pot emprendre el sector contra el Govern, i que ja ha estat anticipada en l'amenaça del Fòrum Nuclear de cessar l'activitat de les centrals nuclears si l'Executiu no fa marxa enrere.

"Tenint en compte que la mesura no s'ha discutit amb el sector i està recuperant els preus contractats a futur per sota dels preus de mercat d'avui, esperem accions legals contra el Govern en un procés legal probablement llarg", assenyalen des del banc britànic.

Aquests analistes han retallat un 9% la seva estimació de beneficis per a Endesa durant el període 2021/2022 "per reflectir l'impacte negatiu dels mecanismes de recuperació del preu del gas per a les activitats de generació hidroelèctrica i nuclear" de l'elèctrica controlada pel grup italià Enel.

Això els ha portat a retallar la seva valoració fins als 25,50 euros per acció des dels anteriors 26,40 euros, tot i que després de la correcció borsària mantenen el consell de sobreponderar el valor en cartera.

Segons càlculs de Bankinter, l'impacte serà de 1.221 milions per a Iberdrola, 976 milions per a Endesa, 188 milions per a Naturgy, 144 milions per a Acciona i 71 milions per EDP. Aquests analistes també comenten que les mesures són "males notícies per al sector, no només per l'impacte negatiu directe sobre el valor de les companyies, sinó també perquè posa de manifest la incertesa reguladora a la qual està exposat el sector".

En conclusió, "tot i que l'àmbit del real decret és només temporal, suposa un canvi regulador amb efecte negatiu en la seguretat jurídica" del sector, cosa que ha electrocutat els inversors estrangers que havien apostat per Iberdrola i Endesa.

D'una manera similar, Renta 4 comenta que "el major impacte considerem que és a nivell de reputació pel país i pel sector, ja que no s'ha acabat d'especificar els detalls d'aplicació d'aquesta nova normativa i tot aquest procés genera un elevat grau d'incertesa de cara als impactes en les companyies".

Finalment, els estrategs de JP Morgan, una altra 'mà forta' del mercat, comenten que "la principal sorpresa negativa és la magnitud del límit al preu de'gas, substancialment més alt del que nosaltres i el mercat esperava".

A més, consideren que les mesures "signifiquen una fixació indirecta del preu majorista de l'energia per a tecnologies específiques", sense que s'hagi assegurat que la retallada al preu del gas "desaparegui durant el segon trimestre del 2022, cosa que afegeix encara més incertesa a la situació".

Noticias relacionadas

contador