El Jutjat de Primera Instància número 12 de Valladolid ha anul·lat una compra d'accions de Popular per part d'un exempleat que va adquirir un total de 14.207 títols del banc durant els anys 2010, 2011, 2012 i 2016. El jutge considera que les dades comptables i financers que havia proporcionat l'entitat "no responien a la realitat". La inversió ascendia a 40.676 euros.
El demandant argumentava que el banc havia concorregut error de vici de consentiment en la subscripció de les accions des del 31 de desembre de 2009, per la qual cosa va adjuntar un dictamen pericial que acredita que Popular va generar "una aparença de solvència fins el punt de declarar beneficis en els successius exercicis anuals, excepte el 2012 i 2016 i va aconseguir tal aparença mitjançant una estratègia de refinançament del deute".
En aquest sentit, l'informe tècnic constataria que la causa de la crisi de Popular va ser l'incompliment dels deures de dotació de crèdits morosos i un augment exponencial d'actius tòxics, vinculats fonamentalment al crèdit a l'habitatge.
"Es descriu a l'informe la política agressiva de captació de crèdit desplegada per l'entitat entre 2012 i 2018, que va produir un augment de deutors morosos, cosa que va comportar que s’escometessin operacions de finançament d'aquestes operacions i així va incrementar el nivell de morositat" , assenyala.
Així, l'entrada massiva d'actius tòxics (sobrevalorats en relació al seu valor real de mercat) hauria determinat una dinàmica de no reflectir la imatge fidel del banc, que va mantenir als seus balanços el valor teòric dels actius problemàtics, i que no va realitzar les dotacions exigides legalment, cosa que va comportar la seva liquidació a través de la Junta Única de Resolució (JUR) el 7 de juny de 2017.
Per la seva banda, Popular va argumentar que les accions "no són un producte complex" per la qual cosa no s'exigeix cap tipus d'informació durant el procés de comercialització i venda als minoristes, a més de recordar que al fullet informatiu de l'ampliació de capital de 2016 es va informar dels riscos associats a l'emissió i que, en compliment de les previsions de l'ampliació de capital, el banc va implantar un pla de sanejament als mesos següents durant els quals va posar de manifest la informació rellevant relativa a la marxa de la societat, que hauria pogut fer que el demandant desprengués de les accions en tot moment.
El jutge de Valladolid assenyala que Popular no ha acreditat que la informació facilitada als possibles compradors es correspongués amb la imatge real de l'entitat, ja que no va aportar les dades internes de la societat que permetrien poder concloure que l'entitat va observar els deures de transparència i tutela dels interessos dels inversors minoristes al llarg del procés de reestructuració que va patir des de l'inici de la crisi l'any 2008.
Per això, s'aprecia la concurrència d'error invalidant en la contractació de les accions comercialitzades per l'entitat i estima "íntegrament" les pretensions exercitades a l'escrit de la demanda, declara nul·la les operacions d'adquisició, de manera que condemna Popular a tornar els 40.676,57 euros més els interessos des de les dates d'adquisició i a pagar els costos del procediment.
Des de l'Associació Acoreo Consumidores Reunidos han afirmat que aquest pronunciament "permet que milers d'accionistes que haguessin comprat accions des de l'any 2010 fins al 2016, puguin reclamar judicialment". Davant d'aquesta resolució es pot interposar recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Valladolid.