ep pinterest
PINTEREST

La xarxa social Pinterest debutarà aquest dijous a la borsa amb una valoració de 12.700 milions de dòlars (uns 11.271 milions d'euros), segons el preu de 19 dòlars (uns 17 euros) per títol fixat per la companyia.

D'aquesta manera, la companyia sortirà a un preu per sobre de la forquilla d'entre 15 i 17 dòlars (entre uns 13,3 euros i uns 15 euros) que havia donat com a última referència per la seva estrena borsària.

En concret, col·locarà 75 milions d'accions de classe A en la seva oferta pública de venda (OPV), encara que les entitats col·locadores tenen el dret d'adquirir 11,25 milions d'accions addicionals per vendre-les, xifra que elevaria el nombre de títols posats a disposició dels inversors a 86.250.000. Això permetrà a la companyia recaptar uns 1.400 milions de dòlars (uns 1.240 milions d'euros).

En total, a la sortida a borsa participen 11 entitats financeres. Entre elles es troben els bancs Goldman Sachs, JPMorgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS i Wells Fargo. Així mateix, les companyies d'inversió Baird i Allen & Company també exerceixen com a entitats col·locadores.

265 MILIONS D'USUARIS

D'acord a les xifres revelades per la companyia, Pinterest va tancar 2018 amb 265 milions d'usuaris actius mensuals, dels quals dos de cada tres són dones. Segons un informe realitzat per Comscore, el 43% de la població dels Estats Units amb accés a Internet visita Pinterest amb regularitat.

A més, la companyia ha subratllat que entre la seva audiència s'inclouen "vuit de cada deu mares" dels Estats Units, que "habitualment són les principals prenedores de decisions quan es tracta de comprar productes o serveis per a la llar".

GAIREBÉ 56 MILIONS DE PÈRDUES

La publicació del prospecte de la sortida a borsa també ha obligat la companyia a desvelar els seus comptes passats, cosa que fins ara no havia fet per no ser una companyia cotitzada.

En concret, Pinterest va comptabilitzar unes pèrdues netes de 62,9 milions de dòlars (55.900.000 d'euros) el 2018, xifra que equival a un descens del 51,6% respecte al tancament de 2017 i fins a un 65,5%, menys que durant l'exercici fiscal 2016.

Així mateix, la companyia va registrar una facturació de 755.900.000 de dòlars durant l'any passat, un 59,8% més que durant l'exercici precedent i més del doble (+152%) que el 2016.

A l'apartat de riscos, la companyia ha alertat que es troba en una "etapa primerenca" de monetització, de manera que no hi ha "cap certesa" que sigui capaç d'escalar el seu negoci per mantenir el creixement en el futur.

També ha avisat que depèn d'Amazon Web Services, la divisió del gegant de comerç electrònic que ofereix computació en el núvol, per realitzar els seus serveis d'emmagatzematge i transferència de dades, de manera que qualsevol "degradació o interferència" amb aquesta companyia "podria afectar negativament" les operacions, ingressos i resultats financers de Pinterest.

ACCIONISTES

El major accionista de l'empresa és Bessemer Venture Partners, que acumula 59,4 milions d'accions a través de diverses entitats i fons d'inversió. En segon lloc se situa el cofundador, president i conseller delegat de Pinterest, Benjamin Silbermann, que acumula en el seu poder fins a 51.600.000 de títols.

De la seva banda, la companyia de capital risc FirstMark, inversora en altres empreses emergents tecnològiques com Airbnb o Shopify, té 44,4 milions d'accions de Pinterest, mentre que Andreessen Horowitz, a través de diversos fons i entitats, és propietari de 43,5 milions de títols.

El també cofundador de Pinterest Paul Sciarra, que va deixar la companyia el 2012 per unir-se a Andreessen Horowitz, és el cinquè major accionista de l'empresa, després de mantenir en el seu poder 42,4 milions d'accions.

contador