Pfizer i BioNTech han iniciat un estudi clínic per avaluar la seguretat i l'eficàcia de la vacuna adaptada a la variant òmicron. En un moment en què augmenta la preocupació que les vacunes actuals no resisteixin les infeccions i les malalties lleus causades per la soca descoberta fa poc més de dos mesos, segons informa CNBC.
La investigació es basarà en alguns participants de l'estudi de reforç contra el coronavirus de Fase 3 de les dues companyies. Sostenen que aquesta mesura forma part de l'esforç continu de les dues direccions per lluitar contra òmicron.
“Si bé, la investigació actual i les dades del món real mostren que els reforços continuen brindant un alt nivell de protecció contra malalties greus i hospitalitzacions amb òmicron, reconeixem la necessitat d'estar preparats en cas que aquesta protecció disminueixi amb el temps i ajudar potencialment a abordar òmicron i noves variants en el futur”, ha dit Katrhin U. Jansen, vicepresidenta sènior i directora de recerca i desenvolupament de vacunes a Pfizer en un comunicat.
Segons Pfizer, les dades clíniques i del món real continuen trobant que les persones que estan vacunades, particularment aquelles que han rebut dosis de reforç, mantenen un nivell alt de protecció contra la nova variant de la Covid.
Albert Bourla, director general de Pfizer, va declarar a principis d'aquest mes a CNBC que l'empresa tindrà a punt per al març una vacuna contra òmicron. La vacuna també es dirigirà a les altres variants que estan circulant.
Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties van descobrir en un estudi publicat la setmana passada que una dosi de reforç de la vacuna de Pfizer era un 90% eficaç en la prevenció de l'hospitalització per òmicron 14 dies després de l'administració de la tercera dosi.
Segons les dades de l'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit publicades a principis d'aquest mes, les dosis de reforç també són fins a un 75% eficaces per prevenir la infecció simptomàtica per aquesta variant entre dues i quatre setmanes després de la tercera dosi. Tot i això, l'estudi va descobrir que els reforços es debiliten substancialment després de 10 setmanes.
El Director General de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va dir dilluns que s'havien notificat a l'OMS més de 80 milions de casos des que es va identificar la variant òmicron fa tot just nou setmanes.