La qüestió ja no és si hi haurà retallades, ajornaments o supressions de dividends per causa de la crisi del coronavirus, la qüestió és qui serà el següent que anunciarà un retoc o un altre a la retribució dels accionistes. Inditex, Santander, Amadeus, Coca-Cola European Partners, Airbus... En pocs dies hem passat a desconèixer l'impacte específic de la crisi sobre cada empresa a rebre una allau de comunicacions que inclouen, en la majoria dels casos, una retirada de previsions i l'ajornament o l'eliminació del pagament als accionistes fins a nova ordre.
- 13,05€
- 0,54%
- 11,02€
- -0,05%
"Estem convençuts que durant les properes setmanes moltes companyies anunciaran plans (...) que suposaran en molts casos retallades o supressions dels dividends, com a mínim els corresponents al present exercici," avisen des de Link Securities. "Aquesta manca de visibilitat està provocant, així mateix, que moltes estiguin retirant, no només revisant, les seves expectatives de resultats, cosa que complica molt la feina dels analistes," afegeixen des de la firma.
El dividend, que fins ara era intocable, perquè tothom sap que és un reclam important. s'ha convertit en la primera despesa 'extra' que les companyies retallaran fins que la crisi del coronavirus es calmi i es pugui reprendre. Les petrolieres, que pateixen el doble impacte del virus i el 'crash' de preus, i les elèctriques, que no podran obviar una recessió econòmica que afectarà necessàriament el pagament de les factures, podrien no trigar a fer algun anunci en aquest respecte
Els experts avisen que les petrolieres ho tindran molt difícil per mantenir els dividends. Si fa cinc anys era impensable tocar-los, ara el que és impensable és mantenir-los, diu Barclays. L'opinió d'aquests analistes és que això ja era així abans de l'enfonsament dels preus del petroli, i ara consideren que l'opció més adequada seria que aquestes empreses concentrin les despeses al procés de transició energètica, i que reajustin a la baixa la retribució als accionistes.
Entre 2006 i 2012 es va destinar una mitjana del 20% del flux de caixa operatiu al pagament del dividend, i aquest percentatge es va incrementar a més del 30% a partir de 2015. Per a Berenberg, les petrolieres podrien respectar els dividends si el petroli es recupera fins als 50 dòlars per barril al 2021. "En cas que els preus es mantinguin baixos fins l'any que ve, preveiem que la pressió sobre els dividends creixerà a mesura que arribin a nivells que les empreses consideren insostenibles," adverteixen. Per a aquesta firma alemanya, els dividends de BP i Shell corren més risc, mentre que els d'Equinor i Total semblen més segurs.
I LES ELÈCTRIQUES...
Al contrari que les petrolieres, clarament perjudicades per la crisi del coronavirus afegida a la guerra de preus del petroli, les elèctriques sembla que s'estan mantenint una mica al marge de la situació. No obstant això, Citi adverteix que la situació no és la que sembla, i aquest dimarts va rebaixar amb força unes quantes elèctriques europees, entre les quals hi destaquen Acciona, Endesa i Iberdrola, i va avisar que aquesta crisi posa en perill el dividend.
"Ningú no és immune al coronavirus," escriu Citi sobre les 'utilities' europees. "Tot i haver perdut un 18% del seu valor, aquestes companyies encara es comporten un 17% millor que el mercat des de març de l'any passat. El negoci és defensiu, però la disminució dels preus de l'energia, un increment dels impagaments de factures, i el capital circulant, podrien generar més pressió sobre una indústria endeutada," expliquen. "Tot i que la flexibilitat del capex i la política monetària haurien de garantir la liquiditat, el risc per als dividends està creixent," remarquen, referint-se específicament a Iberdrola.
L'agència de qualificació Scope considera que el pagament del dividend de les 'utilities' europees es podria paralitzar aquest any. "La majoria de les 'utilities' tenen una base important d'actius lliures de risc; molts estan recolzats pel govern, cosa que redueix el risc de dèficit de liquiditat; la reducció o suspensió dels dividends el 2020 també alliberaria efectiu," apunten.
Tot i que consideren que les perspectives creditícies de les energètiques europees són estables, "no voldríem restar importància als reptes que amenacen el sector, a mesura que Europa cau en recessió enmig d'una important fragmentació econòmica i social," conclouen.