- La companyia no ha fet pública cap informació que justifiqui les fortes pujades des de divendres
El que està passant amb Pescanova no té explicació més enllà que la pura i dura especulació. Si la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) deia aquest dilluns que havia decidit prohibir 'els curts' en Liberbank, perquè no hi havia notícies que justifiquessin que estigués caient com ho havia fet, la pregunta és: per què no es limiten 'els llargs' en Pescanova quan és evident que no hi ha notícies que justifiquin que estigui pujant com està pujant?
- 0,33€
- -2,65%
Segons l'opinió de Gerardo Ortega, analista independent, el que s'està veient en Pescanova "no és mercat" i adverteix: "Si després del que ha passat amb Popular a la gent li segueix anant la marxa..."
El cert és que Pescanova va tornar a cotitzar dimecres passat a 5,91 euros i el cert és que, després de la caiguda d'aquest dia, i malgrat haver pujat un 1.000% entre divendres i avui dimarts, la companyia segueix cotitzant molt per sota de aquest preu (2,42 euros). Si se segueix amb aquest raonament, li quedaria molt per pujar en Pescanova per tornar a recuperar aquests 5,91 euros, però la qüestió és que tampoc hi ha res que justifiqui que hagi de recuperar aquests preus als quals va tornar al parquet. Al final, és una empresa que ha passat per un dur procés de concurs de creditors i a la seva tornada als mercats haurà de demostrar fins a quin punt la seva situació és sòlida.
Mentrestant, la CNMV, que aquest dilluns va intervenir en Liberbank per evitar les caigudes, no vol fer declaracions - "no parlem de valors concrets" - quan se li pregunta si està investigant aquestes tremendes pujades en Pescanova. Al final, i malgrat la mala fama que tenen les posicions curtes, la veritat és que aquestes són perfectament legals -com va recordar ahir el mateix organisme regulador- igual que les llargues, i el seu deure seria que es regulessin les unes i les altres. Si això no es fa, el que passa és que es donen situacions en què el mercat deixa de semblar un mercat per començar a semblar alguna cosa, com a mínim, poc seriós.
"Això és com si vas al casino, el poses tot en vermell i s’ha acabat", assenyala Gerardo Ortega, analista independent i col·laborar de CMC Markets. Segons l'opinió d'Ortega, el que s'està veient a Pescanova "no és mercat" i adverteix: "Si després del que ha passat amb Popular a la gent li segueix anant la marxa...".
I a la gent li segueix anant la marxa, no cal fer més que veure el que torna a fer avui un grup important de valors de petita capitalització (coneguts com a ‘rampoines’) després que ahir també es disparessin. Per darrere de Pescanova, Dur Felguera torna a registrar alces de doble dígit (+ 16%), seguit per Urbas (+ 12%) i GAM (+ 11%). Després d'ells, Prisa puja més d'un 8%, Coemac suma un 7,3% amunt i Service Point, un 5,5%. "Ningú mitjanament sensat es fica en Pescanova", recalca Ortega, que considera absurda l'evolució dels seus títols.
Des que dimecres passat tornessin al parquet, els títols de Pescanova han viscut successives subhastes de volatilitat. Si és el cas, el rang dinàmic al qual estan sotmesos és del 15% i, cada vegada que se supera, automàticament se suspenen durant cinc minuts per subhasta de volatilitat. Aquí s'estableix que el preu següent de partida sigui el fixat en aquesta subhasta, al qual s'aplica el rang estàtic que es va fixar el dijous passat al + -40%. Això vol dir que, cada vegada que se supera el rang dinàmic del 15%, els títols de Pescanova se suspenen i es fixa un preu des del qual poden pujar -o baixar- un 40%. El sostre? Societat de Borses no té autoritat per fixar cap límit en les pujades i la CNMV, de moment, sembla que tampoc està per la labor.