IAG s'està enfonsant a la borsa aquest divendres (-9%, 1,546 euros) després de publicar els resultats del primer trimestre de l'any. Les pèrdues han caigut fins als 787 milions des dels 1.074 milions negatius del mateix període del 2021, i la companyia ha previst "una forta demanda de passatgers" que el portarà a recuperar la rendibilitat a partir del segon trimestre de l'any.
- 3,64€
- 0,44%
Tot i uns resultats, que aparentment són bons, el hòlding d'aerolínies s'enfonsa en borsa. Quines explicacions donen els analistes sobre això?
1. Incompleix el previst a nivell operatiu i revisa a la baixa la seva previsió de capacitat per al 2022. Iván San Félix, expert de Renta 4, subratlla aquests dos aspectes. L'EBIT abans d'extraordinaris (principal magnitud operativa) es va situar en -754 milions d'euros, quan la previsió del consens era de -510 milions d'euros i després de quedar en 135 milions d'euros al primer trimestre del 2019. Els resultats net també ha incomplert allò previst, ja que s'esperaven uns números vermells de -634 milions.
La companyia també ha reduït la seva previsió de la capacitat per al 2022 des del 85% (al febrer) al 80%, tenint en compte el 65% al segon trimestre (85% anterior), el 85% al tercer trimestre (90% anterior) i el 90% al quart trimestre (95% anterior). Igualment, revisa a la baixa el seu objectiu de restablir la capacitat a les rutes de l'Atlàntic Nord per a la temporada d'estiu 2022 fins al 95% enfront del 2019 (des del 100% de febrer).
"Els resultats incompleixen previsions a nivell operatiu, la companyia reforça el nivell de liquiditat fins a màxims històrics i revisa a la baixa el seu objectiu de capacitat per al 2022", resumeix aquest expert.
2. Resultats "una mica més febles del que s'esperava", destaquen els analistes de Bankinter, que es mostren més positius i subratllen l'augment de la liquiditat i el "fort increment de les reserves".
"El més important és que aprecia un fort creixement de les reserves, en gran mesura per l'aixecament de restriccions al Regne Unit, i espera tornar a beneficis al segon trimestre", expliquen. Tot i això, encara que creuen que IAG és una de les companyies del sector que presenta millors perspectives, amb posició de lideratge i beneficiada d'una consolidació de les aerolínies, consideren que encara "existeix reduïda visibilitat en la seva recuperació per l'impacte de la guerra a Ucraïna, l'alça del combustible, l'augment dels contagis a la Xina i l'alça de la inflació”.
3. "Les pèrdues de més de 700 milions són un recordatori del llarg camí que té al davant". Així ho creu Sophie Lund-Yates, responsable de renda variable a la companyia britànica Hargreaves Lansdown. Tot i així, reconeix que per fi es veuen "autèntics brots de progrés", ja que s'espera que els beneficis tornin a partir del proper trimestre.
De moment, IAG es troba en un moment difícil, ja que està intentant augmentar la seva capacitat de forma massiva, però els avions no estan prou plens ni són prou freqüents, cosa que significa que els costos associats a la posada en marxa de nou estan ofegant els beneficis, comenta aquesta experta. "De cara a la resta de l'any, les perspectives són raonables. IAG trigarà més temps a recuperar-se que els amics centrats en els vols de curta distància, però això no significa que s'hagi de descartar", apunta Lund-Yates.