bancos ibex nueva

Per què estan caient els bancs espanyols que cotitzen a la borsa abans de la reunió sobre política monetària que celebrarà el Banc Central Europeu aquest dijous?

  • 1,84€
  • 2,22%
  • 4,43€
  • 2,25%
  • 7,66€
  • 0,50%
  • 9,48€
  • 1,41%
  • 5,03€
  • 1,72%
  • 1,30€
  • 1,96%

Els experts de Bankinter assenyalen que "és un moviment preventiu, espontani i inercial davant de la prevista baixada dels tipus d'interès per part del BCE".

Segons la seva opinió, el comportament del sector bancari europeu (la correcció ha estat generalitzada entre els bancs cotitzats del Vell Continenent) "reflexa així el descens generalitzat a la rendibilitat/TIR dels bons". Tot i que, segons la seva opinió, "els fonamentals del sector no han canviat de manera significativa".

En aquest sentit, els experts del banc nord-americà Citi afirmen que la retallada de tipus del BCE "no hauria de sorprendre el mercat, ja que es reflecteix en les expectatives de tipus a termini, així com en el consens i les orientacions de les empreses".

"Creiem que per als inversors bancaris, l'atenció se centrarà més en les indicacions d'orientació futura i el calendari futur de possibles retallades posteriors que a la primera retallada de tipus. Els noms més sensibles als tipus són els bancs irlandesos, italians, espanyols i alemanys", afegeixen aquests analistes, que són els que més estan caient abans del conclave monetari.

RECOLLIDA DE BENEFICIS

En aquest sentit, cal recordar també l'espectacular comportament que han tingut a la borsa les accions dels bancs espanyols. CaixaBank, per exemple, s'ha revaloritzat a prop del 35% des del començament d'any, i ha marcat màxims històrics aquesta mateixa setmana als 5,32 euros.

D'una manera similar, Bankinter s'ha revaloritzat un 34% i ha marcat màxims històrics als 8,20 euros, per la qual cosa una correcció entra dins del que és normal per a aquests valors.

Els inversors han afavorit el sector bancari espanyol perquè la inflació s'ha mostrat més persistent del que s'esperava, cosa que ha reduït de manera considerable la previsió de baixades de tipus per part del BCE.

En aquest sentit, com diuen els analistes de Citi, l'orientació que ofereixi Christine Lagarde sobre futures retallades dels interessos serà clau per a aquests valors a les properes setmanes.

Els gestors descarten gairebé íntegrament que hi hagi una altra retallada de tipus al juliol, i consideren més probable que es produeixi al setembre, encara que sempre depenent de l'evolució de la inflació.

INCERTESA A MÈXIC

D'altra banda, BBVA i Santander també s'han vist afectats aquesta setmana per la contundent victòria de Claudia Sheinbaum a Mèxic, que obre la porta a un escenari que els mercats no havien descomptat.

"El domini de Morena (el partit de Sheinbaum) i la coalició dins del Congrés va sorprendre el mercat. Els inversors van reaccionar negativament davant les perspectives d'un debilitament dels contrapesos i controls sobre la nova administració, ja que és probable que el Congrés i el Senat estiguin més alineats amb el nou Govern i facilitin formalment el camí per a reformes controvertides", afirmava Eduardo Figueiredo, analista de renda variable mundial de mercats emergents en abril.

"És probable que els inversors exigeixin una prima de risc addicional i romanguin atents a les mesures procedents de la nova administració", afegeix aquest expert.

Per la seva banda, els experts de Jefferies han comentat que "el risc més imminent per als bancs exposats a Mèxic arriba en forma d'impacte negatiu al compte de pèrdues i guanys per la depreciació del peso, mentre que qualsevol dany és més limitat al capital".

En aquest sentit, recorden que "Mèxic és significatiu per a BBVA, i no tant per a Santander", ja que el mercat asteca va suposar el 57% dels beneficis del banc basc al primer trimestre, enfront del 13% en el cas de l'entitat càntabra. El temor del mercat és que Sheinbaum anunciï un impost extraordinari als beneficis dels bancs, cosa que reduiria la rendibilitat en aquest mercat.

contador