• Es dóna per fet que aterrarà a la gestora azValor, on hi ha diversos excompanys
  • Francisco García Paramés, sobrenomenat per molts com el Buffett espanyol, va popularitzar l'estil value en la indústria espanyola
  • El retorn del 'guru' espanyol augmentarà la competència al sector
parames, acciona, bestinver

L'estil 'value' ja no és només una moda a la indústria espanyola de fons d'inversió. Durant diversos anys, la gestora Bestinver amb Francisco García Paramés (La Corunya, 1963) al capdavant ha estat assenyalada com a cas d'èxit. El secret, ser l'exemple més recognoscible de la filosofia d'inversió que va popularitzar el multimilionari i cèlebre inversor nord-americà Warren Buffett.

Durant diversos anys, la gestora d'Acciona va ser un nom propi habitual en els primers llocs dels rànquings de rendibilitat de fons d'inversió i fons de pensions, amb Paramés al capdavant. "També ha tingut anys dolents a l'anar en contra del mercat i ser fidel als seus principis, però es va tenir la paciència que no s'hagués tingut en altres gestores", recorda un clàssic del sector com Martín Huete, exdirector general de Caja España Fondos i de Gesduero i ara a Axon Partners Group i a Finizens.

Però la relació entre Paramés i l'empresa controlada per la família Entrecalanes va acabar trencant-se. El 22 de setembre de 2014 es va fer oficial la seva sortida, i a partir d'aquí va començar un període de versions contradictòries entre les quals l'únic que semblava clar és que hi havia discrepàncies amb el futur que havia de seguir Bestinver.

Paramés iniciava així un període de dos anys sense treballar en la indústria, després d'un quart de segle sent una de les seves estrelles, a causa del període en què li estava prohibit per contracte treballar per a la competència si abandonava la gestora d'Acciona. Ara, els veterans de la indústria donen per fet que recalarà a azValor, la firma que van impulsar alguns dels seus excompanys de Bestinver com Álvaro Guzmán de Lázaro, Fernando Bernad o Beltrán Parages.

Durant aquests dos anys en què Paramés ha estat fora, més gestores han reforçat o implementat una aposta per l'estil d'inversió valor

Durant aquest període, Bestinver va aconseguir refer-se després d'una fugida de diners inicial amb més de 2.000 milions de reemborsaments nets en els últims tres mesos del 2014, segons les estadístiques de la patronal Inverco. Un període en el qual la firma va passar de gestionar gairebé 5.000 milions d'euros a menys de 4.000 milions, fet que li va fer perdre el 'top ten' del rànquing per volum de patrimoni.

MÉS JUGADORS

L'estabilitat va arribar amb l'equip de Beltrán de la Lastra, que també advoca per un estil d'inversió valor. La firma té vuit fons d'inversió: un de renda fixa, mixtos i cinc de renda variable. Les joies de la corona per patrimoni gestionat són el Bestinfond i el Bestinver Internacional, amb 1.300 milions i 1.200 milions d'euros respectivament, segons les estadístiques de Morningstar.

Si Paramés arriba a azValor, haurà de competir contra la que va ser casa seva, encara que per ara l'únic confirmat és que el 4 d'octubre presentarà el llibre 'Invertint a llarg termini'. Així, Paramés ha posat sobre el paper els seus principis d'inversió, basats en l'estil que van desenvolupar gurus com Benjamí Graham o David Dodd i que va popularitzar després Warren Buffett, l'Oracle d'Omaha i fundador de Berkshire Hathaway, una de les empreses més grans del món.

“VALOR ÉS EL QUE REPS”

"Preu és el que pagues, valor és el que reps". Aquesta és una de les frases de Warren Buffett que han passat a la història de les finances, i una de les que utilitza azValor per donar la benvinguda a la seva pàgina web. L'estil 'value' o valor es basa en idenficar per fonamentals empreses amb capacitat de generar valor a llarg termini. L'objectiu és guanyar el mercat seleccionant les empreses que aquest està infravalorant.

AzValor té tres fons, amb els quals gestiona 931 milions d'euros, segons les xifres d'Inverco a l'agost, un mixt defensiu, un de renda variable espanyola i un altre d'accions internacionals: azValor Capital, azValor Iberia i azValor Internacional. Tres productes basats en la filosofia value, com no podia ser d'altra manera, convicció que podria reforçar-se amb l'arribada de García Paramés a la gestora.

Però seria un error caure en la temptació de concloure que la lluita per liderar classificacions de rendibilitat i captació entre els fons value és cosa de dos. Durant aquests dos anys en què Paramés ha estat fora, més gestores han reforçat o implementat una aposta per aquest estil d'inversió. Així, a més de Bestinver i azValor cal comptar amb altres exemples.

Un d'ells és el de la gestora Magallanes Value Investors que va impulsar Iván Martín, un altre gestor molt ben considerat en la indústria, després d'abandonar el 2014 Santander AM. Magallanes va llançar dos fons, l'European Equity i l'Iberian Equity. El primer gestiona un patrimoni de 105 milions d'euros i el segon de 42 milions, segons les dades de Morningstar. Les estadístiques de Morningstar situen al segon, fons d'accions espanyoles, com a líder destacat en la seva categoria en generació d'alfa, la tornada que s'aconsegueix respecte al seu benchmark o índex de referència. En aquest cas, l'MSCI Spain. Així, en un any fins al juny, aconsegueix una dada del 18,97%. D'aquesta manera, supera la majoria dels seus parells. Entre gener i agost genera una rendibilitat del 8,46% davant el -6,53% que té com a mitjana la categoria de renda variable espanyola.

Un altre producte destacat amb què haurà de competir Paramés és l'Iberian Value Alpha Plus, que gestiona Gonzalo Lardiés i que supera amb comoditat la resta de la seva categoria de renda variable espanyola, amb una rendibilitat acumulada el 2016 de més del 15%, davant el 9,5% del seu immediat perseguidor, l'azValor Iberia, i les pèrdues de gran part dels seus competidors en un exercici en el qual per ara l'IBEX-35 es deixa més d'un 5%.

A més d'aquests noms propis, cal afegir a l'oferta vehicles de Renta 4 (True Value, gestionat per Ana María Conesa), Imantia (Selectiva Europa, gestionat per Ángela Jouve i Jaime Espejo, segons la base de dades de Morningstar), Sabadell (Sabadell Europa Valor, gestionat per Antonio Hormigos de la Casa i per Carlos Catalán Chicano), Novo Banco Gestión (NB Valor Europa, el gestor és Miquel Àngel Domínguez López), Mutuactivos (Mutuafondo bolsa, amb Àngel Fresnillo) o GVC Gaesco (GVC Gaesco Multinacional, amb Jaime Puig). Així, no se sap qui serà el Warren Buffett en un o deu anys, però sí que hi ha una cosa clara: "Paramés ho tindrà difícil perquè ara hi ha molta competència i aquesta augmentarà. Però això és bo per a l'inversor", sentencia Martín Huete.

contador