ep jose maria alvarez-pallete presidente ejecutivo de telefonica
TELEFÓNICA - Archivo

Encara queda lluny de tornar als nivells amb què va començar l'any, però la marxa en borsa de Telefónica al llarg de l'última setmana suposa un respir generalitzat, tant per als petits inversors com per als seus principals accionistes de referència. I, també, per a les seves primers espases que abans que conclogui el mes hauran de rendir comptes davant els inversors i ho faran en un context en el qual augmenta la pressió per accelerar la consolidació del sector.

  • 3,91€
  • -0,38%

En el que va de setmana, la companyia presidida per José María Álvarez Pallete ha rebotat un 12% i deixa la seva capitalització a l'entorn dels 17.200 milions d'euros.

Un respir, a l'espera de veure si es manté durant les pròximes jornades. No obstant això, la fotografia global del 2020 per ara no dóna alegries als inversors. En el que va d'any, l'acció de Telefónica ha reduït el seu valor de 6,3 a 3,2 euros al tancament d'aquest dijous.

Cal tenir en compte que l'accionariat de Telefónica és marcadament minorista. Només hi ha tres accionistes de referència. Un d'ells és el gegant de la inversió BlackRock que, des del passat 30 de març suma el 4,98%. Els altres dos són BBVA i CaixaBank, els seus dos històrics en el capital.

EXPOSICIÓ DELS BANCS

Quant a aquesta segona entitat, els últims mesos ha rebaixat la seva exposició a Telefónica; el 14 de juliol va retallar la seva participació per sota del 5% del capital, un percentatge que mantenia des de feia més d'una dècada. En concret, des de 2007. CaixaBank es quedava així en un 4,8%. El motiu és que va preferir cobrar en metàl·lic l'últim dividend, de 0,20 euros per acció.

Al tancament de 2019, CaixaBank tenia valorada al seu balanç la participació en Telefónica en 1.617 milions d'euros. En canvi, a 30 de juny d'enguany, la situava en 1.103 milions, segons figura al seu últim informe semestral.

Mentrestant, BBVA controla el 6,961% de l'accionariat de Telefónica. En el seu cas, manté estable aquesta participació des de fa gairebé 15 anys, des de juliol de 2006.

La companyia encapçalada per Carlos Torres Vila detallava a l'informe del primer semestre que la seva cartera de cotitzades a Espanya arribava a 30 de juny a un valor raonable de 1.141 milions d'euros, lluny dels 2.182 milions del cost amortitzat que comptabilitzava.

BBVA i CaixaBank viuen el rebot de Telefónica que, a més, arriba només uns dies després que la 'teleco' reprengués la compra d'autocartera. En concret, a la fi de setembre va adquirir un 1% del seu capital en un moviment que li va comportar una inversió pròxima als 185 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador