- 0,65€
- 1,32%
El president executiu d'Inditex, Pablo Isla, no sol ser un directiu que llenci les campanes al vol. No obstant això, recolzat en uns sòlids resultats trimestrals, ha destacat als inversors que la companyia propietària de Zara té davant grans oportunitats de creixement. Ha assenyalat, a més, la base de la integració de les botigues físiques i en línia com una de les claus per millorar la seva posició financera i reduir inventaris.
"Diferenciació, diferenciació i diferenciació". Tres vegades ha repetit el president executiu del grup gallec que considera una de les claus del negoci de la multinacional. Un model de negoci propi, basat en botigues cada vegada més grans, on el negoci en línia s'hi ha integrat. Per exemple, amb la capacitat de recollir les comandes en línia als establiments de forma automatitzada.
En aquest sentit, Isla ha assenyalat durant la conferència de resultats amb inversors que pel proper 2020 tots els seus establiments seran completament digitals i que totes les cadenes vendran a través de la xarxa, amb el compromís de lliurament el mateix dia o el següent als mercats clau.
Isla destaca la solidesa de la companyia després de tancar nou mesos durant els quals el seu benefici net ha crescut un 12%, fins als 2.720 milions d'euros i durant els quals ha assumit un impacte positiu de 63 milions per les noves normes de comptabilitat d'arrendaments. Nou mesos on els seus ingressos s'han elevat un 7,5% (19.820 milions d'euros), cosa que fa preveure un nou rècord de facturació quan conclogui l'exercici, el proper 31 de gener de 2020. D'aquestes vendes, el 70% corresponen a Zara (incloent-hi Zara Home).
MENYS PECES ALS MAGATZEMS
Aquest optimisme, es recalca en la capacitat de créixer amb inventaris cada vegada més petits, de manera que Inditex evita tenir roba 'adormida' a l'espera de la seva venda. Durant aquests nou mesos, aquestes existències s'han reduït un 5%, fins als 3.434 milions d'euros.
Isla ho ha vinculat a la capacitat de la companyia per integrar el d'en línia i el de la física però, també, perquè la propietària de Bershka i Stradivarius cada vegada té menys botigues petites i més insígnies, com els que ha obert a Barcelona, al Passeig de gGàcia; i al carrer Preciados de Madrid, després de les recents remodelacions.
Ho resumeix com un "programa d'optimització d'espai". Amb això, la seva capacitat de generació de caixa s'ha disparat un 17%, fins als 7.517 milions d'euros.
De cara al tancament de l'any, Isla n'ha donat algunes claus. Per exemple, que preveu tancar l'exercici amb una inversió ordinària situada a l'entorn dels 1.400 milions d'euros, que Inditex aprofundirà en "una forta generació de caixa lliure" i que preveu un creixement de les vendes comparables (a les botigues obertes fa més d'un any, sense incloure-hi noves obertures) d'entre el 4% i el 6%. Caldrà esperar el 18 de març per veure si aquestes previsions es compleixen.