ep el ceo de bbva onur gen en la segunda jornada del encuentro de banca del iese instituto de
Cézaro De Luca - Europa Press

"El cost del risc estarà una mica per sobre de 111 punts, perquè estem veient un lleuger deteriorament de les xifres. La nostra previsió per a l'any eren 100 punts bàsics. Això es deu a un efecte del mix, perquè hem crescut molt més del que esperàvem en el negoci minorista a Mèxic i menys a Espanya, cosa que implica una diferència de 4 punts bàsics”.

  • 9,27€
  • -0,32%

Són les paraules d'Onur Genç, conseller delegat de BBVA, durant la presentació davant d'analistes dels resultats corresponents als nou primers mesos del 2023, que no han estat ben rebuts pels inversors, sobretot per la pujada més gran del que s'esperava del cost del risc.

Sobre aquest paràmetre, ha afegit que s'ha produït "un deteriorament més gran del que esperàvem a Amèrica del Sud. Revisem la nostra previsió de 225 punts bàsics a 250, perquè a les geografies com el Perú o Colòmbia, les previsions macro han empitjorat, cosa que suposa un augment de 4 punts bàsics més".

Segons ha assenyalat BBVA en la seva presentació de resultats, el cost de risc acumulat el 30 de setembre de 2023 es va situar a l'1,11%, per sobre del trimestre precedent (1,04%), "a causa dels requeriments més grans de les carteres minoristes a les principals àrees geogràfiques, mitigat per les dinàmiques positives en el segment majorista”.

DIPÒSITS A ESPANYA

En ser qüestionat sobre la remuneració dels dipòsits a Espanya, Genç ha respost que “no sabem què passarà amb el cost dels dipòsits a Espanya. La situació és diferent de la d'altres països europeus, perquè hi ha moltíssima liquiditat al sistema. El recurs més escàs no són els dipòsits. Així, les dinàmiques de la competència són importants, però hi ha factors macro que ens fan preveure que el cost dels dipòsits es mantindrà contingut”.

Sobre la rendibilitat del negoci a Espanya, ha comentat que "l'apreciació pendent de la cartera hipotecària augmentarà la rendibilitat del crèdit; i tenim per davant sis mesos més per a l'apreciació d'aquesta cartera, per la qual cosa preveiem que la rendibilitat del crèdit continuarà creixent fins al segon trimestre del 2024. Pensem que els diferencials de la clientela continuaran creixent durant els propers dos trimestres”.

CRÍTICA L'IMPOST A LA BANCA

A la roda de premsa posterior, Onur Genç ha assenyalat que "l'impost a la banca a Espanya provocarà menys crèdit i menys inversió, i aquestes mesures reduiran aquesta capacitat. Concedirem menys crèdit, però també crea una incertesa jurídica per a altres inversions estrangeres. Les dues coses són dolentes per a Espanya".

A més, ha afegit que "és injust perquè només s'aplica als bancs grans, i nosaltres competim amb altres bancs estrangers que són a Espanya".

TELEFÒNICA ÉS UNA "PARTICIPACIÓ FINANCERA"

Sobre la participació de BBVA en Telefónica, s'ha limitat a comentar que “és una participació financera i no tenim previst ampliar-la, sinó que està disponible per a la venda”.

En relació amb una possible expansió de l'estratègia digital a Itàlia a altres països, ha valorat que "els resultats han estat molt millors del previst i superarem els 200.000 nous clients". Per això, ha afegit que "estem estudiant si portar-lo a altres geografies. En un període d'un o dos anys, és probable que ho fem".

Sobre un possible augment de la retribució a l'accionista després dels resultats aconseguits durant els nou primers mesos de l'any, el directiu ha assenyalat que "continuem remunerant els accionistes. Hem fet servir les recompres d'accions, perquè cotitzem per sota del nostre valor comptable. Estem convençuts que seguirem amb una ràtio de rendibilitat del 17% i fins i tot el superarem l'any que ve. El nostre compromís és retornar l'excés de capital als accionistes, però tampoc hi ha pressa. Decidirem a cada moment”.

contador