El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, s'ha dirigit aquest dijous als accionistes de l'entitat en una carta on aclareix quina és la situació actual de l'OPA de BBVA, un dia abans que el banc dirigit per Carlos Torres celebri la Junta d'Accionistes Extraordinària on està previst aprovar l'ampliació de capital que servirà per seguir endavant amb l'operació.
- 1,84€
- 0,63%
"Com que és l'oferta (de BBVA per Sabadell) en accions i no en efectiu, aquesta ampliació de capital de BBVA en accions de nova creació és necessària per poder seguir endavant amb el conjunt de passos regulatoris requerits, de manera que BBVA tingui accions disponibles per oferir en canvi als accionistes de Banc Sabadell que així ho desitgin", ha explicat Olui.
Tot i això, alhora ha volgut deixar clar que els accionistes de Sabadell no han de decidir res encara i que, "en cap cas s'està decidint ara a la citada Junta Extraordinària res que pressuposi un possible èxit d'acceptació de l'OPA, ni pressuposa cap decisió per part dels accionistes que poguessin ser-ho de les dues entitats".
Oliu ha aclarit que serà quan s'obri el termini d'acceptació de l'OPA quan l'accionista de Sabadell hagi de decidir. "No se sap quan es produirà això però, per la complexitat dels procediments en curs, s'estima que pugui ser a finals del 2024 o fins i tot el 2025", ha dit.
"S'estima que el termini d'acceptació de l'OPA s'obri a finals del 2024 o fins i tot el 2025"
Això sí, ha destacat que a l'inici del termini d'acceptació el Consell del banc emetrà un informe en què valorarà l'oferta i en manifestarà la recomanació als accionistes.
"Perquè això sigui possible i els accionistes de Banc Sabadell puguin tenir informació ponderada i suficient per a la seva presa de decisió, caldrà que BBVA publiqui de manera clara, transparent i completa tots aquells elements que puguin tenir una implicació en el valor ofert, en ser les accions de BBVA de nova emissió les que constitueixen el preu de l'oferta”, ha explicat.
En concret, Sabadell analitzarà en aquest informe diversos aspectes que considera necessaris per a la valoració de l'oferta. Com ha detallat, són cinc punts. En primer lloc, els impactes financers detallats a l'oferta tant en la hipòtesi de fusió posterior de les dues entitats com en el supòsit d'absència d'aquesta.
En segon lloc, les sinergies esperades en cada cas així com els costos de reestructuració associats a aquestes i el seu impacte en capital. En tercer lloc, les pèrdues de negoci estimades, especialment al segment de les pimes.
Quart, els impactes de capital esperats com a conseqüència de, per una banda, les possibles ruptures d'acords comercials o 'joint ventures' que el banc té amb tercers i, per altra banda, els impactes que pogués tenir les carteres de bons i crèdit com conseqüència dels ajustaments de valoració requerits ('fair value adjustments').
I, finalment, en cinquè lloc, les condicions de competència que pogués imposar la CNMC rellevants per al valor de l'oferta, així com restriccions addicionals que hi pogués haver per part d'instàncies governamentals.
Oliu ha volgut acabar la carta posant de manifest el seu "compromís i el del banc" perquè els accionistes puguin rebre la informació "més adequada i completa per tal que puguin prendre lliurement les seves decisions". Igualment, ha reiterat que, "en el moment actual, no estan obligats ni hi ha cap decisió a prendre respecte a l'OPA".
"Espero que aquesta carta hagi estat aclaridora i en aquest sentit procurarem mantenir-vos informats de forma regular i oportuna durant aquest procés. Al mateix temps vull posar-vos de manifest el compromís i l'extraordinària dedicació de l'equip del banc per aconseguir els millors resultats aquest any i per garantir la màxima generació de valor per als accionistes a llarg termini", ha conclòs la seva comunicació el president de Banc Sabadell.