La constructora espanyola OHLA preveu obtenir un resultat brut d'explotació (EBITDA) de 225 milions d'euros el 2026, tant en les divisions de construcció com de serveis. Si arribés a aquesta xifra, la cotitzada augmentaria el seu EBITDA un 52% enfront dels 148 milions que espera aconseguir al tancament de l'exercici fiscal del 2024.
- 0,28€
- 0,07%
Durant una presentació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la companyia ha detallat que espera obtenir uns ingressos de 4.605 milions d'euros d'aquí a dos anys. En concret, 4.0007 milions els aportaria el negoci de construcció, mentre que els 598 milions restants correspondrien al negoci de serveis. Aquesta xifra suposa un increment del 14% respecte als 4.030 milions d'euros en vendes que preveu assolir al final del 2024 i del 7% respecte als ingressos de 4.298 milions d'euros que espera aconseguir al tancament del 2025.
Així mateix, OHLA calcula que el 2026 tindrà una cartera de comandes amb un volum de 9.005 milions d'euros, un 5,4% més que els 8.542 milions que espera aconseguir el 2024. En concret, OHLA espera que la nova contractació en aquest exercici sigui de 4.863 milions d'euros, un 17% més que el 2024
La companyia també ha informat sobre la desinversió en el seu negoci de serveis Ingesan, que espera tancar entre el primer i el tercer trimestre del 2025. També ha notificat que els seus socis ja busquen compradors interessats a adquirir el Centre Canalejas de Madrid, que acull l'hotel de cinc estrelles Four Seasons i una galeria comercial de luxe.
Aquestes previsions han arribat de la mà d'un acord amb els bonistes i les entitats financeres creditores per donar suport a una operació de recapitalització del grup. L'objectiu de la recapitalització és millorar la situació financera del grup, la sostenibilitat del seu deute a través de la reducció progressiva del seu endeutament i el reforçament de la seva estructura de capital.
L'acord, recolzat pels seus principals accionistes, els germans Amodio, inclou l'amortització parcial i la modificació dels termes i les condicions dels bons sènior garantits emesos per un import nominal de 487.266.804 euros, dels quals 440.406.152,06 euros de principal estan pendents de pagament, i la modificació de les línies d'avals i contractes de finançament subscrits per determinades societats del grup i les entitats financeres esmentades.
El pla també preveu una reducció del deute de 180,1 milions d'euros, després de dues ampliacions de capital per un import màxim de 150 milions d'euros que es durà a terme als propers dies. Sengles ampliacions van ser aprovades el 22 d'octubre passat, en Junta General extraordinària: la primera, sense drets de subscripció preferent, ascendeix a un import de 70 milions d'euros per un total de 280 milions d'accions; alhora, la segona, amb drets de subscripció preferent, eleva el seu import total fins als 80 milions d'euros mitjançant l'emissió de fins als 320 milions de noves accions.
"L'acord sobre les bases de la recapitalització s'ha formalitzat en un contracte de compromisos bàsics o 'lock-up agreement' en virtut del qual es regulen, entre altres coses, els termes essencials de la recapitalització, el procés que se seguirà als propers mesos per a la seva implementació i el compromís de les parts de donar suport, facilitar i implementar la recapitalització", ha explicat OHLA.
La companyia ha detallat que, a partir de la data d'efectivitat de la recapitalització, els bons meritaran un interès PIK del 4,65%. L'interès PIK s'incrementarà fins al 6,15% a partir del 31 de desembre del 2026, i el 8,95% anual a partir del 31 de desembre del 2027. El tipus d'interès pagador en efectiu dels bons es mantindrà al 5,10%.
També s'ha acordat que la data de venciment de tots els bons en circulació es modificarà fins al 31 de desembre del 2029, així com la modificació dels termes i condicions de la línia d'avals FSM.
Atès que l'acord ha estat subscrit per un grup de bonistes que representen el 33% dels bons emesos per la cotitzada, OHLA ha sol·licitat l'adhesió d'"almenys el 75%" de la resta de bonistes.
Així mateix, OHLA ha explicat que, a més de l'adhesió ja mencionada del 75% dels bonistes, queda per complir-se una altra condició per a l'exigibilitat del compromís d'inversió d'Excelsior: l'adopció dels acords de govern corporatiu que siguin necessaris per respectar el principi de proporcionalitat entre la participació accionarial i la representació al Consell d'Administració.
"Entre ells, el nomenament de dos consellers dominicals que proposi el Consorci Excelsior i, que els candidats que proposi la Comissió de Nomenaments i Retribucions respecte al nomenament de nous consellers independents per a la nova etapa, reuneixin totes les condicions necessàries per ser considerats independents i, a més que, segons el parer del Consorci Excelsior, siguin idonis per a aquesta nova etapa.