OHL es planteja un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a Espanya per mitigar els efectes de la crisi del coronavirus. Aquesta mesura afectaria majoritàriament el personal de les oficines, segons ha confirmat 'Bolsamanía', mentre que els treballadors de la divisió de Serveis mantenen l'activitat, i els de l'àrea de construcció tornaran a treballar a partir del 10 d'abril.
- 0,33€
- 2,31%
La constructora va assenyalar la setmana passada que els prop de 10.000 empleats de la divisió de Serveis que té a Espanya, que suposen el 80% de la plantilla nacional, continuaven prestant servei tot i l'estat d'alarma, en ser considerats com una activitat essencial. Del 20% restants, una gran part tornarà a treballar a les obres a partir d'aquest dissabte, quan finalitzi la hibernació de l'economia.
Noticia relacionada
OHL sube con fuerza tras lograr unas obras de ferrocarril en Suecia por 80 millonesPer tant, aquest ERTO només s'aplicaria a la petita part que treballa a les oficines. Des de la companyia han apuntat que es tracta d'una opció "remota" que estan valorant com qualsevol altra empresa en aquests moments de paralització econòmica causada per l'estat d'alarma.
CRÈDIT URGENT DE 140 MILIONS
Per fer front a l'impacte financer de la Covid-19, OHL també ha demanat a la banca un crèdit urgent de 140 milions d'euros. Segons la informació del Confidencial, ha sol·licitat aquesta 'línia express' de finançament al Banc Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia, Sabadell i Sociéte Générale.
Aquestes entitats tenen predisposició a concedir el crèdit, però prefereixen esperar que hi hagi més claredat en el funcionament dels avals que el Govern ha posat sobre la taula. Des d'aquest dilluns, ja està operativa la primera part de 20.000 milions, dels quals la meitat són per a grans empreses. En total, l'Executiu preveu concedir 100.000 milions.
Aquesta notícia hauria de suposar un cop per a la cotització de OHL. No obstant això, les seves accions pugen més d'un 12% a aquestes hores, després d'anunciar que s'ha adjudicat unes obres de ferrocarril a Suècia per 80 milions. La crisi del coronavirus ha colpejat amb força la cotització de la companyia, encara que amb aquest repunt aconsegueix reduir les pèrdues anuals al 32%.