Els inversors temen que la crisi de la lira turca s'estigui reactivant, cosa que podria posar entre les cordes BBVA, que ja ho va passar malament el passat estiu per culpa d'aquest mercat. A la forta caiguda de la divisa de fa uns dies se suma l'increment dels swaps sobre divises, que es van disparar un 700% dimarts i va arribar a un màxim no assolit des de la crisi financera que va assolar el país el 2001.
- 9,40€
- -1,05%
Notícia relacionada
Erdogan amenaça a JP Morgan després de la caiguda de la liraLa caiguda que va patir la lira turca divendres passat, de gairebé un 5%, va portar el banc central del país a sortir en defensa de la seva divisa elevant la taxa d'endeutament al 25,5%, cosa que, segons els experts, repercutirà en una pujada de 150 punts bàsics dels tipus d'interès. Tot i que durant les sessions de diumenge, dilluns i dimarts la lira s'ha impulsat davant del dòlar, aquest dimecres ha retrocedit un 1,1%.
L'escenari turc es complica, a més, després que l'autoritat monetària del país responsabilitzés a les entitats financeres de la caiguda de la lira. De fet, s'ha iniciat una investigació contra JP Morgan i altres bancs per una nota d'anàlisi que considera "enganyosa i manipuladora" i que recomana vendre la lira contra el dòlar.
Turquia representa el quart mercat de BBVA per benefici i en el conjunt de l'any 2018 va aportar 569 milions d'euros als seus guanys, un 31% menys que l'exercici anterior per la crisi de la lira. El grup podria repetir aquest any els problemes que va patir el passat estiu amb la lira turca, que va arribar a depreciar-se un 40%.
La inversió de BBVA al país, a través del 49% de Garanti que disposa, es va devaluar per la depreciació de la moneda i el grup només va respirar quan el banc central, contra el criteri de Recep Tayyip Erdogan, el president del país, va decidir apujar els tipus d'interès un 24%.