1280px nordea torggatan 10 mariehamn
Wikimedia Commons

Les empreses de tecnologies financeres no són l'enemic, són l'aliat natural dels bancs en la transformació digital que el sector financer al complet ha d'afrontar. Aquest és el missatge principal que es desprèn de l'esdeveniment Bank + FinTech que organitza la European Financial Management and Marketing Association (EFMA per les sigles en anglès), des del qual el sector bancari aposta pel canvi i fa autocrítica. "No sentim la urgència per pujar-nos al carro i és perquè simplement no ens assabentem de res", lamenta Dorthe Hahr Dupont, de Nordea.

La directora de la divisió d'innovació del gegant de la banca nòrdic crida el sector a "despertar", des de la conferència que se celebra a Barcelona fins al 3 d'abril, enfront d'un món on les grans companyies tecnològiques i els líders del comerç electrònic estan remodelant les interaccions dels consumidors amb els productes i els mercats. "Els clients no volen malgastar el seu temps", subratlla, "es va acabar el de conduir, aparcar i entrar a la sucursal bancària per signar uns papers, quan se'ns ofereixen noves maneres de fer transaccions des de la comoditat de les nostres llars".

"Els bancs necessitem transformar-nos", emfatitza el cap visible de Nordea Ventures, i destaca al sector aquelles empreses que "lideren a canvi" i ja estan invertint en actualitzar les seves organitzacions. En aquest grup, Hahr Dupont s'ubica, a Espanya, BBVA, que la directiva qualifica, en declaracions a Bolsamanía, d'exemple a Europa d'innovació, al nivell d'ING o el mateix Nordea. També cita la plataforma espanyola Spanish Startup, organització amb gairebé 10.000 associats.

Hi ha un segon entramat de companyies que "es troben al mig i no saben bé cap a on anar", prossegueix. Són organitzacions que s'han adonat que han de començar a moure, però per cultura organitzativa no s'atreveixen a fer el pas. Finalment, hi ha un gran nombre d'entitats que "es queden enrere i estan tancades al canvi".

EL CAS DE NORDEA

Hahr Dupont relata com, en el cas de Nordea, l'entitat es va adonar que havia de fer les coses d'una altra manera fa aproximadament dos anys, quan es va fundar la divisió que lidera. A partir d'aquest moment, van iniciar un procés que els ha portat a invertir en algunes empreses del sector de tecnologies financeres i a establir aliances amb altres com la plataforma de finances personals Tink o Betalo, que s'autodefineix com un 'neobanc'. "Em titllen de boja quan els dic que invertim en un banc digital perquè es considera un competidor; jo els contesto: i això no és fantàstic?", fa broma la directiva del banc nòrdic.

Per acabar, aconsella a les organitzacions financeres tradicionals que s'aliïn amb aquelles empreses de tecnologies financeres que puguin "aportar innovació", així com "accelerar la creació de productes i serveis". Finalment, assegura Hahr Dupont que és fonamental "recolzar l'ecosistema de manera que es permeti als socis actuals o potencials a créixer ràpidament".

contador