ep furgoneta electrica e-nv200 de nissan
NISSAN - Archivo

La segona reunió de mediació celebrada entre Nissan i els comitès d'empresa de les plantes catalanes de la companyia automobilística ha conclòs sense cap acord, quan es compleixen 17 dies de l'inici de la vaga indefinida convocada pels sindicats per reclamar que s'aclareixi el futur de la companyia. L'empresa ha reconegut que no pot assegurar l'ocupació ni els volums de producció actuals a Barcelona.

La trobada s'ha realitzat de manera telemàtica i hi han participat representants de la Conselleria de Treball de la Generalitat de Catalunya, dels comitès d'empresa dels cinc centres i de la pròpia companyia, segons han informat els representants dels treballadors mitjançant un comunicat, en el qual han criticat que no hi hagi assistit el conseller director general de Nissan Motor Ibèrica, Genís Alonso, cosa que han qualificat com una "gran falta de respecte" cap a la plantilla.

Segons fonts sindicals, la direcció de la companyia ha comunicat de manera oficial que la multinacional japonesa anunciarà el seu pla estratègic a mig termini el 28 de maig. La marca asiàtica estudia el tancament de la planta de la Zona Franca de Barcelona i traslladar la seva producció a factories de Renault, segons va avançar fa uns dies el diari japonès Nikkei.

Els comitès han explicat que la situació ha canviat després de l'última reunió, que va tenir lloc abans de la vaga, perquè les notícies publicades i els 17 dies de vaga han fet que els objectius "vagin més enllà dels 12 mesos de manteniment d'ocupació". "Si en aquella ocasió la incertesa era el motiu de l'atur, ara la certesa que el nostre futur està en suspens fa que creixin les exigències", han assenyalat, i han criticat que la direcció ha assistit a la reunió sense aportar-hi res de nou ni poder assegurar l'ocupació, en les seves paraules.

Nissan ha dit als sindicats que només pot garantir durant un any la fabricació dels models que actualment s'assemblen a la planta barcelonina, però no més enllà, "donada la incògnita sobre quin serà demanda", recull Cinco Días. Després de quedar-se sense el Mercedes-Benz Classe X (a partir de maig), al centre de Zona Franca, que opera per sota del 30% de la seva capacitat, li queden el Nissan Navara i el Renault Alaskan, més la variant elèctrica de la NV200.

El possible tancament de la planta catalana, que dóna feina a 3.000 persones de manera directa i a 20.000 de manera indirecta, s'emmarca dins del pla de reestructuració que està elaborant el fabricant japonès. Planeja retallar 2.800 milions de dòlars (2.600 milions d'euros) a l'any en costos fixos per la caiguda de les vendes provocada per la Covid-19, i després d'anys de minves del benefici i baixa rendibilitat.

Els sindicats han assegurat que, durant la reunió, els representants de la companyia han defensat que havien inclòs de nou en un ERTO els treballadors de la planta de la Zona Franca per la seva seguretat davant el risc de contagi de coronavirus, cosa que els sindicats han titllat de "cinisme superlatiu". De fet, els representants dels treballadors han presentat una demanda contra Nissan en considerar que aquesta nova inclusió a l'expedient "no té cobertura legal" i que vulnera el dret a vaga.

Els comitès d'empresa han assenyalat que continuaran assistint a les reunions que calguin, i que continuaran defensant el manteniment de l'ocupació de totes les plantes de Nissan a Catalunya.

LA GENERALITAT TREBALLA PER MANTENIR L'OCUPACIÓ

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dimecres que estan "desplegant" tota la seva capacitat per mantenir tota la producció de Nissan que sigui possible a Catalunya. Aragonès ha defensat que cal no "tirar la tovallola" sobre el futur de Nissan perquè la decisió encara no està presa, i ha apuntat que hi ha dificultats, ja que els treballadors fan vaga, perquè no hi ha hagut acord.

"Hi ha decisions que es prenen a l'àmbit global en el qual intervenen molts factors, oferim el suport en l'àmbit de mediació, també en la protecció dels drets dels treballadors i del foment de la indústria", ha afegit, i ha insistit que des de la Generalitat catalana defensen que el dret a vaga és fonamental.

Ha assenyalat que Catalunya necessita que les plantes de Nissan continuïn i que per això el Govern s'ha posat a la disposició del comitè d'empresa i de la companyia per ajudar en aquesta situació de dificultat. "Com a Govern treballarem per a donar suport a les iniciatives que permetin continuar amb la producció i l'activitat d'aquesta companyia", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador