- 0,16€
- 3,66%
NH Hotels acaba de tancar un any agitat i històric. Agitat per les diferents mostres d'interès que va rebre per part d'inversors i que va cristal·litzar amb l'entrada de la tailandesa Minor en el seu accionariat. Històric per les xifres amb què han tancat l'exercici: a falta de les xifres definitives que presentaran el febrer, l'EBITDA hauria superat l'objectiu de 260 milions i el benefici net estarà per sobre dels 100 milions fixats com a meta al seu pla estratègic.
El benefici de 2018 triplica la xifra amb què l'hotelera va tancar el 2017, 35,5 milions d'euros. "Hem complert els objectius econòmics marcats per 2018 de sobres", ha afirmat Ramon Aragonès, conseller delegat d’NH Hotels, durant un acte a Fitur. La gestió d'aquest "sòlid exercici", ha afegit l'executiu, ha fet que la ràtio de deute s'hagi retallat un valor per sota d'una vegada EBITDA. "Fa quatre anys NH devia 900 milions, ara estem per sota dels 260 milions", ha subratllat Aragonès.
Durant aquest últim exercici, l'hotelera ha sumat 11 establiments a la seva cartera, al voltant de 1.700 habitacions: tres hotels Collection, set hotels sota la marca NH i un amb nhow. La companyia segueix enfortint el seu portafolis i compta amb 26 projectes signats per propera obertura, el 54% de lloguer i el 46% en gestió.
Pel que fa a la integració amb Minor, que va tancar l'OPA l'octubre i va aconseguir un 94% del capital de l'hotelera, l'executiu ha destacat la comunicació "fluïda i de total confiança" que mantenen amb els seus equips. "És un honor participar en la creació d'una hotelera que estarà entre les 20 més grans del món, amb presència en mig centenar de països i als cinc continents", ha apuntat.
El primer pas de la integració serà analitzar quins hotels es canviaran de marca. Els portafolis de les dues hoteleres, un urbà i un altre de vacances, "són complementaris" i l'estratègia a seguir permetrà a NH "arribar a mercats on fins ara no estava present", ha destacat l'executiu. En aquest sentit ha subratllat que NH se centrarà en el desenvolupament de totes les marques -vuit en total- a Europa i Amèrica Llatina, mentre que la tailandesa seguirà centrada en Àsia i Orient Mitjà, regions on és líder en el segment de vacances.
Per treure partit de la integració de les dues companyies es recolzaran en els programes de fidelització que, en conjunt, suposen una base de clients superior als 20 milions.
PREVISIONS 2019
El bon gust que ha deixat el 2018 fa que l'hotelera projecti un 2019 en línia amb el seu pla estratègic. "L'evolució és millor del que s'esperava i les iniciatives implementades durant aquest exercici -com la inversió en reposicionament d’actius- permet a NH confirmar el seu objectiu d'EBITDA de 285 milions per a 2019", ha indicat Aragonés.
Això sí, les xifres estan calculades des de molt abans que Minor arribés a la companyia, de manera que "no inclouen les sinergies que es puguin assolir de la integració", ha subratllat el CEO de l'hotelera.
CONFLICTE CATALÀ
La tensió política a Catalunya també ha passat factura a NH Hotels. Després de molts mesos "patint", "la situació sembla haver arribat a un equilibri", ha apuntat Aragonès. L'executiu d’NH ha indicat que ja durant l'últim trimestre de 2018 van notar certa recuperació, però ha descartat quantificar l'impacte que ha tingut sobre la seva operació la tensió dels últims mesos. El vicepresident i CEO de Meliá, Gabriel Escarrer, sí que li va posar xifra: una mossegada de 3 milions sobre els ingressos de 2018.