ep archivo   edificio de naturgy 20240128121503
NATURGY - Archivo

Naturgy s'enfonsa a borsa aquest dimarts (-12%; 21,90 euros), després que hagi fracassat l'OPA conjunta que planejaven CriteriaCaixa i el grup emiratí Taqa, que finalment no s'han posat d'acord abans de llançar una oferta definitiva.

  • 20,16€
  • -0,79%

Els analistes de Banc Sabadell, que aconsellen vendre Naturgy, amb preu objectiu en 24,12 euros per acció, consideren que el fracàs de la negociació entre Criteria i Taqa és una "notícia negativa" per a la cotització de valor, que "hauria de fer desdibuixar gran part de la prima d'OPA incorporada des de l'anunci de les converses el 16 d'abril (en aquell moment la cotització se situava als 21 euros per acció)”.

Sobre el possible augment de participació del fons australià IFM, que controla el 15% del capital, assenyalen que “caldrà veure si IFM estaria disposat a dissenyar un pla B, després del poc èxit que va tenir quan va llançar l'OPA parcial sobre Naturgy al setembre del 2021".

TRES FACTORS HAN TRUNCAT L'OPERACIÓ

Des de Bankinter, empresa que ha retallat el consell a vendre des de neutral, amb un preu objectiu de 24 euros, assenyalen que "tres factors han obstaculitzat finalment l'èxit de l'operació: el preu de sortida dels fons, els detalls de l'acord de cogestió amb CriteriaCaixa i les possibles derives geopolítiques de l'entrada de Taqa a l'accionariat".

Sobre el preu, indiquen que, a més dels 27 euros que s'oferirien, tant CVC com GIP, que controlen de forma conjunta el 41,5% del capital, "exigien, a més, cobrar el dividend d'1,40 euros de Naturgy (0,5 euros a l'agost, 0,5 euros al novembre i 0,40 euros al març o abril del 2025) que ja estava previst, i demanaven que no es descomptés del preu de l'OPA si aquesta es perllongava".

D'altra banda, expliquen que "des del punt de vista polític, l'entrada de Taqa a Naturgy es veia com una font de tensions potencial, ja que el principal proveïdor de la gasista espanyola és Algèria, país que manté serioses diferències amb el règim emiratí". En aquest sentit, el grup algerià Sonatrach controla a prop de 4% de Naturgy.

QUÈ POT PASSAR AMB EL VALOR?

Pel que fa a l'evolució de l'acció, els experts de Bankinter comenten que "la retirada de l'OPA de Taqa i Naturgy farà que el preu torni a un nivell més en línia amb el valor fonamental, que estaria sobre els 23 o 24 euros per acció".

"Criteria seguirà buscant noves opcions i és possible que pugui aparèixer un altre grup interessat, però fins que això passi es veurà negativament afectat", conclouen.

Cal tenir en compte, a més, que el capital flotant (free float) de Naturgy és molt reduït, cosa que també està amplificant les fortes caigudes que està registrant el valor.

RBC: INFRAPONDERAR, P.O. 21 EUROS

En la mateixa línia, els experts d'RBC Capital Markets han reiterat el consell d'infraponderar, amb una valoració de 21 euros per acció.

La seva anàlisi no valora la possibilitat d'una nova operació corporativa o l'entrada d'un altre inversor. A nivell fonamental, assenyalen que "la tendència a la baixa a la rendibilitat de Naturgy ha provocat que ens mantinguem negatius sobre l'acció. La feble demanda de gas i, com a resultat, l'excés de capacitat estan fent que els contractes de Naturgy siguin menys competitius o fins i tot generin pèrdues".

"A més", conclouen, "alguns clients del subministrament i distribució de gas de Naturgy podrien canviar a fonts d'energia alternatives, cosa que podria tenir un impacte significatiu en la valoració a mitjà/llarg termini".

contador