Naturgy avança en el que serà "un bon any". El seu president executiu, Francisco Reynés, ha assenyalat que l'energètica té marcat un objectiu de benefici net de 1.400 milions per a aquest exercici, amb un creixement en el Ebitda del 15%, fins als 4.600 milions.
- 23,18€
- 0,52%
L'energètica té previst invertir 2.000 milions durant l'exercici i, segons ha indicat Reynés a periodistes abans de la junta d'accionistes de la companyia, "al voltant d'un 70% es destinarà a Espanya". "Un 57% del nostre Ebitda es genera aquí i hem de continuar invertint", ha agregat. De la suma total, una part serà destinat a la seva accelerada en renovables -preveu sumar 1GW de potència aquest any a la seva cartera-, i gairebé 400 milions es repartiran entre xarxes elèctriques i de gas.
El 30% restant de la suma d'inversió, agrega Reynés, es destinarà sobretot a manteniment, descartant en principi créixer de forma inorgànica. Així i tot, Reynés no tanca la porta: "Estem oberts a qualsevol inversió sempre que compleixi amb els nostres paràmetres" de rendibilitat i oportunitat. De cara a aquest exercici, la companyia es compromet a realitzar una recompra d'accions per 400 milions si no troba oportunitats atractives en les quals invertir, ha recordat Reynés.
El president de Naturgy també s'ha referit al paquet d'Energia i Clima que va presentar recentment el Govern com "una bona declaració d'objectius i de generació", encara que ha reconegut que l'avançament electoral posa dubtes sobre la seva materialització. Així i tot, Reynés confia que "independentment del resultat de les eleccions, Espanya té clara el seu full de ruta perquè no només depèn dels grups polítics, sinó dels països del nostre entorn". "L'impuls de les renovables i la rebaixa de la factura energètica és alguna cosa que tothom vol", apunta.
DESINVERSIONS
El pla estratègic de la companyia contempla desinversions en actius no estratègics per 3.000 milions, dels quals ja s'han materialitzat 2.700 milions, ha recordat Reynés. "Queda una part molt poc rellevant del porfolio per executar", ha agregat descartant que l'operació a Panamà vagi a ser una de les vendes ja que ara mateix es considera part estratègica.
"Hi ha altres negocis més petits però la seva venda dependrà que les propostes siguin rellevants i rendibles", ha subratllat l'executiu. "Les coses tenen el seu preu, tant per a comprar com per a vendre. Ni comprarem amb sobrepreu, ni a vendre regalant".
En 2018, Naturgy va registrar va perdre 2.822 milions a causa de la deterioració d'actius de gairebé 4.900 milions realitzat en la primera meitat d'aquest exercici. El Ebitda de la companyia l'any passat es va situar en els 4.019 milions d'euros, amb un increment del 3%.
Pel que fa al deute net, l'energètica preveu que es se situï a tancament d'aquest any en els 15.200 milions d'euros, tenint en compte la nova normativa IFRS16, que passa a incorporar els compromisos a llarg termini com a deute.
Quant a la retribució de l'accionista, Naturgy estima un creixement del dividend del 5% en 2019, fins als 1,37 euros per acció, enfront dels 1,3 euros de dividend total amb càrrec a 2018.
TANCAMENT DEL CARBÓ I NUCLEARS
Per a Naturgy, el preu del carbó i dels drets d'emissió de CO2 "fan inviable" l'operació de les seves centrals de carbó. Per això la companyia va sol·licitar a la fi de 2018 l'autorització per a tancar les seves tres plantes tèrmiques a carbó a Espanya: Meirama, La Robla i Narcea. Reynés ha indicat que estan a l'espera de rebre les pertinents autoritzacions i, una vegada rebin llum verda per al tancament, començaran els plans de desmantellament en els quals tractaran de mitigar l'impacte tant sobre la seva plantilla com sobre les regions en què s'emplacen les centrals. "Traçarem un desmantellament pactat i buscant els acords amb els treballadors", ha indicat.
En aquest sentit, respecte a l'avanç de les negociacions amb la Xunta per a tirar endavant els plans de mitigació lligats al tancament de Meirama, Reynés ha indicat que tenen en estudi un centre de gas renovable a Galícia i un projecte eòlic de 80MW pendent d'autorització. Les inversions a Galícia aquest any seran "molt rellevants", ha indicat per a subratllar el compromís de la companyia amb Galícia.
El tancament del carbó és part del procés de transició energètica que apunta cap a una electrificació completa de l'economia per a 2050. En la dècada vinent s'iniciarà també la desconnexió ordenada de les centrals nuclears, al mateix temps que s'instal·la més capacitat renovable. En aquest procés, el gas tindrà una labor de suport fonamental, ha assenyalat l'executiu, tant en la generació d'energia com en la mobilitat.