Naturgy ha rebut l'autorització definitiva per iniciar el desmantellament de la central tèrmica de Narcea, al municipi de Tineo (Astúries). Aquesta planta va començar la seva operació comercial el 1965 i la companyia va sol·licitar la seva parada definitiva i tancament el 2018.
- 23,12€
- -0,09%
El desmantellament s'iniciarà les properes setmanes amb els treballs previs, que preveuen en primer lloc el buidatge d'edificis i la retirada d'aïllaments. Posteriorment es continuarà amb l'aferrissament i la demolició de totes les estructures de la planta, incloent-hi els tres grups termoelèctrics amb tots els circuits auxiliars, les dues grans xemeneies i la torre de refrigeració. La previsió és que el desmantellament estigui finalitzat el primer trimestre del 2025.
A finals del 2018, Naturgy es va convertir en la primera energètica que va presentar la sol·licitud de tancament de totes les centrals de carbó a Espanya. Aquesta acció s'emmarca en un nou context regulador mediambientalment més exigent, i la transició necessària cap a un model energètic i econòmic més net i eficient.
Amb el cessament total de la seva activitat de generació amb carbó el juny del 2020 i després de les autoritzacions administratives successives de tancament de les centrals, la companyia ha posat final a una història de 55 anys lligada a la producció d'electricitat amb aquest combustible.
"Naturgy està immersa en un procés de transformació per adaptar el seu negoci cap a un model més sostenible, com demostra el seu ferm compromís amb la generació renovable i el tancament de totes les centrals de carbó", indica la companyia en un comunicat.
Al desmantellament de Narcea està previst reutilitzar o reciclar el 90% dels residus generats, segons la pròpia energètica, mentre que els futurs treballs de renaturalització a la zona sumen noves actuacions als eixos marcats pel seu Pla de Medi Ambient.
Al seu Pla Estratègic 2021-2025, la companyia s'ha proposat impulsar el seu paper en la transició energètica i en la descarbonització, amb l'objectiu d'assolir la neutralitat d'emissions el 2050 i una potència instal·lada de fonts renovables propera al 60%.