- -0,02€
- -0,09%
Naturgy (-2%) ha sortit al pas de la CNMC i la seva possible tisorada reguladora que està perjudicant el sector en borsa durant les últimes sessions. La companyia ha afirmat a través d'un fet rellevant enviat a la CNMV que "utilitzarà aquesta fase d'al·legacions per assegurar que el nou marc retributiu segueixi reconeixent una retribució raonable i previsible a llarg termini, tant per a les inversions ja escomeses, com per a les futures".
La companyia reconeix que "si bé, el termini per formular al·legacions no finalitzarà fins al 9 d'agost, Naturgy farà una primera valoració d'aquesta proposta reguladora el proper 24 de juliol durant la presentació ordinària dels seus resultats corresponents al primer semestre del 2019".
Tot seguit, ha estat Enagás que ha llançat un fet rellevant al qual també reconeix estar "estudiant en profunditat el contingut de les propostes de circulars emeses per a informació pública en el dia d'avui i farà ús del dret que la llei li confereix de realitzar les al·legacions i propostes de millora que millor representin els seus interessos, els dels seus accionistes i els del sistema gasista".
A continuació, afirma que "prestarà especial atenció a aquells elements que poguessin no ajustar-se als paràmetres metodològics i de rendibilitat adequats".
Naturgy i Enagás han protagonitzat les caigudes en l'IBEX durant les últimes jornades precisament davant el temor a aquesta tisorada reguladora que presumptament planeja dur a terme la CNMC.
La CNMC va acordar la passada setmana llançar a audiència pública la proposta d'un severa retallada a la retribució de les xarxes gasístiques. Concretament, seria un impacte negatiu d'entre el 30% i el 40%.
Actualment, els actius regulats del gas gaudeixen d'unes rendibilitat de fins al 10%. Això, s'aniria reduint de mica en mica fins al 2026 fins a caure aproximadament al 7%. El full de ruta passaria per introduir el gruix d'aquesta retallada durant el segon any del període, és a dir, 2021.
Fonts empresarials citades pel Cinco Días van assegurar que les gasístiques compten amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica que, tot i no tenir potestat per intervenir directament en el tema, sí que ha de dur a terme un informe en el marc de l'esmentada consulta pública.