elon musk twitter

El culebró dels últims mesos arriba al final… de moment. Divendres passat, Elon Musk va comunicar que paralitzava la compra de Twitter per valor de 44.000 milions de dòlars després de setmanes d'atacs creuats entre el conseller delegat de Tesla i la junta directiva de la xarxa social. El maig passat, el magnat anunciava que l'operació quedava suspesa fins que se li proporcionessin dades sobre comptes de 'spam' i 'bots' presents a la plataforma, el seu principal cavall de batalla per fer caure aquesta operació, encara que assegurava seguir compromès amb la operació. Què ha passat aleshores?

“Podrien ser els bots, però és probable no ho siguin”, reflexió Neil Wilson, analista de Markets.com, “El més probable és que sigui una qüestió de valoració”. Durant els últims tres mesos, la companyia de l'ocell blau acumula una caiguda superior al 21%, definida per les contínues anades i vingudes del voluble Musk a l'operació, i està lluny de valer els 44.000 milions pels quals va segellar l'acord el magnat sud-africà. Però la xarxa social no és l'única pota que cal tenir en compte en aquesta operació.

Per veure completament el quadre, cal mirar també Tesla, font d'una gran part de la riquesa de Musk. I és que el magnat, que va vendre títols del fabricant de vehicles elèctrics per valor de 8.400 milions de dòlars per finançar l'operació, ha vist com la seva companyia ha patit els efectes del seu esforç públic amb Twitter. Des que es conegués la participació inicial de Musk en Twitter el 4 d'abril passat, els títols de Tesla han perdut un terç del seu valor: dels 1145,45 dòlars al tancament del 4 d'abril fins als 758,6 dòlars d'aquest dilluns 11 de juliol.

Amb aquestes dades a la mà, una opció que manegen nombrosos analistes és que Musk està intentant comprar Twitter a un preu més baix. “El mercat s'ha agreujat molt des de llavors… Tindria sentit si no es tractés de Musk”, assenyala Wilson, que creu que la realitat és molt més simple: Musk volia vendre accions de Tesla.

“Alguns prefereixen la idea que sempre va ser una broma, que simplement es va avorrir de la idea i va decidir allunyar-se'n. Jo prefereixo la idea que sempre va ser un truc per vendre més accions de Tesla. A l'abril vaig dir que l'acord de Twitter podria ser una cortina de fum per descarregar una tona d'accions de Tesla sense una reacció violenta, trobant alguna altra raó més endavant per allunyar-se'n”, apunta, alhora que recorda que “l'any passat en va fingir una enquesta a Twitter per vendre grans lots d'accions... Encaixa al patró de comportament de Musk".

L'acord que van firmar totes dues al mes d'abril comporta una penalització de 1.000 milions de dòlars per a qualsevol de les parts que es retiressin de l'operació. “La queixa en si no és realment sobre els bots per se, es basa que Twitter compleixi qualsevol sol·licitud raonable de dades de Musk, que diu que la companyia no va complir amb les seves demandes de certa informació. Això sembla increïblement feble, però no pretén ser cert: només un pretext per arribar als tribunals on Musk esperarà poder-se'n lliurar”, afegeix Wilson. No obstant, el magnat es pot emportar una garrotada tan aviat com avui.

DELAWARE DECIDIRÀ

Divendres passat, el president de Twitter, Bret Taylor, va prometre que la xarxa social portaria el cas al Tribunal de Cancelleria de Delaware per obligar Musk a complir l'acord. Segons fonts de Bloomberg, el veredicte es podria conèixer aquest mateix dilluns i, si decideix el jutge a favor de Twitter, Musk estaria obligat a completar l'adquisició de la companyia pels 54,2 dòlars per acció anunciats el 25 d'abril passat.

Si el jutge decideix a favor de Musk, el magnat podria evitar consumar l'acord i pagar els 1.000 milions de dòlars acordats com a penalització per fer-se enrere a l'acord. És clar que també hi ha una tercera via: arribar a un acord ambdues parts per tancar la transacció a un preu menor de l'estipulat.

Amb tot, Bloomberg indica que “poques vegades” el Tribunal s'ha posat del costat de parts que, com és el cas de Musk, intenten fugir de compromisos de compra. El quid de la qüestió, no obstant, estarà en si s'ha produït un “efecte material advers” (Material Adverse Effect; MAE, per les sigles en anglès) en no lliurar Twitter dades relatives al nombre de 'bots' present a la plataforma.

Fins ara, segons Bloomberg, els tribunals de Delaware només han trobat un cas en què es va produir un MAE clar: l'oferta d'adquisició de 4.300 milions per Akorn Inc. el 2018 per part de Fresenius SE. El jutge va decidir a favor de Fresenius, procliu a descartar l'acord de compra, després de trobar que els executius d'Akorn van ocultar una sèrie de problemes que posaven en dubte la validesa de les dades que donaven suport a l'aprovació d'alguns medicaments i la rendibilitat dels seus operacions.

A l'acord de compra de Twitter, els executius de la plataforma estan obligats a proporcionar a Musk amb promptitud "tota la informació relativa als negocis, les propietats i el personal de l'empresa i les seves filials que pugui ser raonablement sol·licitada". L'acord també defineix un "efecte material advers de l'empresa" com a "qualsevol canvi, esdeveniment, efecte o circumstància que, individualment o en conjunt, hagi provocat o s'esperi raonablement que provoqui un efecte material advers en el negoci, la situació financera o els resultats de les operacions de l'empresa i les seves filials”.

“Musk sembla estar intentant atrapar Twitter en el que ell creu que és un parany intel·ligent. La seva posició és que els números dels bots han d'estar equivocats i si no li proporcionen la informació que recolza aquesta afirmació, han d'estar ocultant-li informació important”. “Hi ha algunes preocupacions inusuals”, reflexiona Wilson, que no veu “com això se sosté a un tribunal, però no sóc advocat”.

"No es tracta d'un cas de MAE”, explica Charles Elson, professor jubilat de la Universitat de Delaware a Bloomberg, "És només una tàctica de negociació. Sap que els tribunals de Delaware són molt poc inclinats a trobar una cosa així en aquests acords”.

Cal destacar que Twitter assegura haver lliurat la informació requerida per Musk, arribant a explicar als mitjans de comunicació que cada dia eliminen manualment més d'un milió de comptes de spam i bots. Així mateix, han assegurat que el percentatge d'aquest tipus de comptes és inferior al 5%, un percentatge que no s'assoleix des del 2013. L'empresa va assenyalar que utilitzen dades internes, com ara les adreces IP, el conjunt de caràcters associats a un dispositiu i altres factors per identificar si el compte és d'una persona real o no.

Mentrestant, Musk, inusualment inactiu en xarxes socials als últims dies, ha tornat amb més força que mai, arribant a compartir un meme en què presumeix que Twitter el porti als tribunals per obligar-lo a consumar la compra, així havent de revelar les dades que està demandant des d'un primer moment.

“Les queixes semblen febles, però no sóc un advocat especialitzat en fusions. Tot i així, no puc veure com Musk podria sortir amb la seva als tribunals quan els seus motius són tan evidents”, sentencia Wilson.

Noticias relacionadas

contador