photo d elon musk

L'empresa d'intel·ligència artificial (IA) d'Elon Musk, xAI, comença a donar fruits. La companyia ha llançat el seu primer xatbot, Grok, el qual té com a objectiu fer front al popular ChatGPT d'OpenAI, companyia que el mateix Musk va ajudar a fundar, quan acabi la fase de 'beta testing'.

El prototip està a disposició d'un nombre selecte d'usuaris perquè el provin abans que l'empresa el llanci de manera més generalitzada i els interessats a utilitzar-lo es poden inscriure a una llista d'espera. Segons Musk, l'eina estarà disponible per als subscriptors d'X Premium, el programa de pagament de la xarxa social antigament coneguda com a Twitter.

De la mateixa manera, xAI ha indicat que Grok tindrà accés a la base de dades d'X, cosa que permetrà que tingui una major quantitat de dades per aprendre i perfeccionar les seves respostes. En una de les publicacions realitzades per publicitar el xatbot, Musk va adjuntar dues captures entre el xatbot d'xAI i una altra IA perquè els usuaris poguessin observar les respostes menys detallades de la segona. "En alguns aspectes importants, és el millor que existeix actualment", va assegurar Musk.

Tot i així, xAI va matisar que, com passa amb qualsevol model de llenguatge de grans dimensions (LLM, per les sigles en anglès), Grok "encara pot generar informació falsa o contradictòria", especialment en la seva etapa de formació més primerenca.

D'altra banda, Musk ha donat veu a alguns dels primers usuaris a utilitzar aquest xatbot, assegurant que és "basat" (terme originari de l'alt-right nord-americà utilitzat a l'argot d'internet per definir persones que donen la seva opinió sense que li importi com de políticament correcta en sigui o no, aka "fidel a si mateix) o que altres tecnologies similars li tenen por. Així mateix, l'excèntric magnat ha indicat que el bot està programat per tenir "una mica d'humor" en les respostes, alhora que va adjuntar una captura en què li preguntava com fabricar cocaïna i el xatbot responia amb sorna.

Grok és un terme encunyat per Robert A. Heinlein a la seva novel·la de ciència ficció de 1961 Forastero en tierra extraña. Al llibre, "grok" és un terme marcià sense traducció directa terrícola. "Grok" significa comprendre tan a fons que l'observador es converteix en part del que s'ha observat: fusionar-se, barrejar-se, mimetitzar-se, perdre la identitat en l'experiència de grup. Significa gairebé tot allò que entenem per religió, filosofia i ciència, i significa tan poc per a nosaltres com un color per a un cec", va explicar l'autor. El diccionari Merriam-Webster defineix la paraula com un verb transitiu que significa "comprendre profundament i intuïtivament".

xAI es va llançar el juliol amb un equip eminentment masculí format per antics treballadors d'OpenAI, DeepMind i altres empreses. L'objectiu de l'empresa és crear intel·ligència artificial “per avançar en la nostra comprensió col·lectiva de l'univers”. Musk ha dit anteriorment que creu que els creadors actuals d'IA s'inclinen massa cap a sistemes “políticament correctes”. La missió d'xAI, segons ha dit, és crear IA per a persones de tots els orígens i opinions polítiques.

contador