ep manuel jove
INVERAVANTE

L'empresari gallec Manuel Jove, fundador de la promotora Fadesa i de la corporació empresarial Inveravante, ha mort la matinada d'aquest dijous a la seva casa de la Corunya als 78 anys d'edat, a causa d'una "llarga malaltia contra la qual ha lluitat amb força, fidel al seu tarannà", segons va informar la seva companyia.

Manuel Jove ha estat "un gran emprenedor, un treballador incansable, amb una excel·lent visió per als negocis, i una persona fidel a la seva gent i al seu equip", va ressaltar la seva corporació en un comunicat. Nascut a la Corunya el 1941, estava casat i amb dos fills. Al 2002 va morir la seva filla gran, María José, i en memòria seva va constituir la Fundació María José Jove, que treballa a favor de la infància i la inclusió.

D'origen humil, Manuel Jove va començar a treballar als onze anys al taller de fusteria que el seu pare tenia a la Corunya, on va aprendre l'ofici amb el qual, gràcies al seu "esperit emprenedor" als 19 anys va obrir el seu propi taller.

Al començament de la dècada dels setanta va fundar Fadesa, promotora immobiliària que en 25 anys va passar de ser una empresa local a una de les principals immobiliàries del país, amb negoci a l'exterior, i que al 2004 va sortir a borsa. Tres anys després, al 2007, Manuel Jove va vendre la companyia a Martinsa, la immobiliària de Fernando Martín, i va emprendre nous projectes i inversions mitjançant la constitució d'Inveravante.

Aquest mateix any, l'empresari va entrar en el capital del BBVA, on va prendre una participació del 5% que al 2012 va començar a reduir, fins a sortir de l'entitat al 2014. En aquests anys, Jove també va invertir a d'altres sectors, com els de l'oci (el Parc Warner de Madrid), el tèxtil (la signa Caramel) i l'energia (Vetra).

Quant a Inveravante, és una corporació que engloba diferents activitats, des d'inversions en energies renovables, fins a productes agroalimentaris selectes, passant per hotels. Està present a diversos mercats internacionals, com són el Marroc, amb complexos residencials i turístics de luxe, i diversos països llatinoamericans. La firma, que compta amb una plantilla d'uns 800 treballadors, té com a vicepresidents els fills de l'empresari Felipa Jove i Manuel Ángel Jove.

Així mateix, a través d'Inveravante, l'empresari va tornar fa dos anys al sector immobiliari. A l'actualitat, Avantespacia, la immobiliària de la corporació, té en promoció uns 2.500 habitatges a diferents zones del país, després que al 2018 adquirís el 100% d'una firma promotora que al 2016 va llançar juntament amb el BBVA, comprant-ne una participació del 30% que el banc tenia a la firma. Avantespacia compta amb una cartera de sòls d'1,5 milions de metres quadrats, dels quals 348.000 metres quadrats ja estan en desenvolupament.

ART I ARTESANIA

Els seus coneguts defineixen Jove com un gran emprenedor i un treballador incansable, amb una gran visió per als negocis, però també bolcat en el treball i la seva família. L'empresari va mantenir com a afició el treball d'artesania de la fusta, el que fóra el seu primer ofici, heretat del seu pare, que practicava en un petit taller al seu domicili.

Entre les seves grans aficions també figurava l'art, i comptava amb una important col·lecció de pintura, que està cedida a la Fundació María José Jove per a la seva exposició i per al desenvolupament de projectes educatius i socials.

RECONEIXEMENTS

La trajectòria professional de Manuel Jove va ser reconeguda en moltes ocasions per prestigioses institucions. Així, ha rebut el títol de Comendador Wissan Al Moukafaa Al Watania i el de Comendador del Wissam Al-Alaoui, lliurats pel Rei del Marroc.

També ha estat distingit amb la Medalla Castelao que atorga la Xunta de Galícia i amb reconeixements com els de la Universitat Politècnica de Madrid, l'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya o l'Associació d'Empresaris Gallecs a Catalunya.

contador