Merlin Properties no descarta "cap possibilitat legal" si el Govern acaba amb el règim fiscal de les socimis, tal com van acordar PSOE i Sumar (una mesura que encara no té els suports necessaris per tirar endavant, però que ha provocat un terratrèmol al sector).
- 9,98€
- -2,92%
En un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la societat d'inversió immobiliària ha assenyalat que "avalua ara mateix diferents escenaris i plans de contingència, en defensa dels seus accionistes, clients i treballadors, per al supòsit" que aquesta aprovació es produeixi".
Merlin ha afegit que "l'avaluació se centra, a curt termini, a calcular l'impacte efectiu al flux de caixa de la proposta" de PSOE i Sumar que, segons els seus càlculs, serà "limitat per l'efecte conjunt de diverses normes fiscals".
"A mitjà i llarg termini", segons Merlin, "se centra a determinar les mesures que cal adoptar per salvaguardar l'interès dels accionistes, clients i treballadors esmentats, sense excloure cap possibilitat legal al nostre abast".
EXPLICACIONS AL MERCAT
Merlin ha explicat al mercat que "sempre ha tingut clara la justificació econòmica de la versió espanyola del règim REIT internacional (utilitzat als Estats Units), basada a introduir al mercat estructures empresarials actives, amb mitjans i personal directament afectes a l'activitat (per contraposició als fons), que s'ocupen de promoure, construir, adquirir i operar infraestructures necessàries, modernes i sostenibles per als diferents sectors econòmics (oficines, centres comercials, logística, centres de dades, hotels, pàrquings o torres de telefonia), tot això amb liquiditat diària i com a forma d'estalvi popular per als particulars i indispensable per al funcionament correcte de fons de pensions, fons d'inversió, mútues, asseguradores, family offices i fons sobirans".
"El seu règim tributari", ha relatat la companyia, "permet eliminar la doble imposició, alhora que garanteix equilibradament un determinat nivell de tributació efectiva, la distribució puntual de beneficis i la rendibilitat d'estalviadors i inversors. Aquest règim és un gran actiu per a el creixement de lʻeconomia espanyola".
LES SOCIMIS I L'HABITATGE
Merlin ha aclarit que "es fan servir, de forma reiterada, arguments que vinculen les socimis amb l'habitatge, ja sigui per les pujades de rendes o preus o la restricció actual d'oferta a Espanya".
Però, segons l'empresa "la realitat és que ni Merlin, ni cap de les altres tres socimis que actualment cotitzen al Mercat Continu, operen en habitatge, com tampoc ho fan multitud de commercial REITs internacionals amb què competim".
En aquest sentit, Merlin ha precisat que "a la legislació actual sobre el règim socimi (Llei 11/2009 de 26 d'octubre, per la qual es regulen les Societats Anònimes Cotitzades d'Inversió al Mercat Immobiliari) ni tan sols s'esmenta la paraula “habitatge” a l'articulat, per la qual cosa sembla clar que el legislador no va voler vincular aquest règim especial amb el mercat residencial”.
LA VALORACIÓ DELS EXPERTS
Els analistes de Banc Sabadell afirmen que la valoració realitzada per Merlin sobre un impacte limitat al 'cash flow' a curt termini és "positiva", ja que "hauria d'ajudar a acotar el càlcul de l'impacte negatiu del pitjor escenari".
Segons la seva opinió, "no cal assumir que un augment del tipus impositiu té un impacte proporcionalment negatiu al 'cash flow' atès que, a efectes fiscals, la base imposable es calcula sobre la base del Pla General de Comptabilitat espanyol, i no a l'IFRS (normes internacionals de comptabilitat), cosa que té com a conseqüència que aquesta sigui significativament més reduïda que el benefici IFRS”.
A més, comenten que tant Merlin com Colonial tenen crèdits fiscals que també servirien per suavitzar l'impacte de l'augment del tipus de l'impost de societats.