merck co a suivrea wall street 20230416233814

Les accions del laboratori alemany Merck s'enfonsen. Els títols del grup farmacèutic cauen per sobre del 9% a la borsa alemanya després que la companyia hagi anunciat que cancel·la un important assaig d'un medicament per tractar el càncer de cap i coll localment avançat no ressecat.

En un comunicat, l'empresa ha anunciat la suspensió de l'estudi en fase III TrylinX, que investigava el potencial del medicament xevinapant en combinació amb quimiorradioteràpia (QRT) en pacients amb aquest tipus de càncer.

"La decisió és conseqüència d'una anàlisi intermèdia planificada prèviament pel Comitè Independent de Supervisió de Dades de l'estudi, que va concloure que era improbable que l'assaig complís el seu objectiu primari de prolongar la supervivència lliure d'esdeveniments. Les dades de seguretat de primera línia van ser en general compatibles amb les propietats quimiosensibilitzants del xevinapant”, ha detallat l'empresa.

De la mateixa manera, després d'observar aquestes dades, la companyia va decidir aturar també l'assaig clínic de fase III X-Ray Vision (xevinapant més radioteràpia, comparat amb placebo més radioteràpia) en pacients sotmesos a resecció de càncer de cap i coll localment avançat.

Alhora, l'empresa ha indicat que durà a terme una "revisió en profunditat" de les dades i compartirà els resultats en un fòrum revisat per pars.

Merck ha indicat que aquest tipus de càncer ha demostrat ser "difícil de tractar" i que el tractament de QRT "ha continuat sent el tractament estàndard durant dècades, malgrat els múltiples estudis dissenyats per millorar els resultats amb nous enfocaments de tractament, incloent-hi múltiples assajos d'immunoteràpia".

"Agraïm sincerament als pacients, cuidadors i investigadors clínics que van participar en aquest assaig. Tot i que estem decebuts per aquests resultats, seguim ferms en el nostre compromís de desenvolupar medicaments transformadors dins de la nostra cartera d'oncologia per a àrees de gran necessitat no coberta", ha indicat Danny Bar-Zohar, director global de recerca i desenvolupament i director mèdic del sector sanitari de Merck.

La companyia ha afirmat que segueix treballant per "desenvolupar i oferir noves opcions de tractament" que aprofitin les vulnerabilitats de les cèl·lules tumorals. En aquest sentit, Merck està "explorant modalitats que inclouen conjugats d'anticossos i fàrmacs (ADC, per les sigles en anglès) i inhibidors de la resposta al dany de l'ADN (DDR, per les sigles en anglès), a través de múltiples tipus de tumors, incloent-hi molts que han demostrat ser difícils de tractar on hi ha importants necessitats no cobertes per als pacients”.

"El suport de l'empresa a la comunitat oncològica de cap i coll es manté ferm amb Erbitu, aprovat en combinació amb radioteràpia per al tractament inicial del càncer de coll i cap localment avançat, i que segueix estudiant en més de 200 assajos clínics actius, incloent-hi almenys 15 estudis de fase III", sentencia Merck.

VALORACIONS

Els analistes de Citi, que històricament s'havien mostrat "favorables" a aquest tractament, destaquen que el seu optimisme s'ha vist "defraudats" per aquesta notícia.

"Les vendes màximes de Citi i del consens són de 1.400 i de 1.100 milions d'euros, respectivament. És probable que Merck pateixi una depreciació de més de 200 milions d'euros al segon trimestre. Aplicar tres vegades les vendes màximes implica un impacte en el valor actual net de 4.000 milions d'euros o un 6% en el preu de l'acció", expliquen des del banc nord-americà.

Segons aquests experts, esperen una reacció del mercat molt negativa després de cancel·lar aquests dos estudis en fase III, així com la preocupació per les perspectives de creixement i que les fusions i adquisicions se centrin en la branca d'atenció sanitària. "Merck sosté que el sector sanitari pot créixer "lentament" després del 2026 i reitera el missatge anterior que les ciències biològiques segueixen sent l'objectiu prioritari de les fusions i adquisicions (15.000-20.000 milions d'euros)", afegeixen.

Per part seva, els estrategs de Jefferies assenyalen que aquesta cancel·lació posa l'acció en un clar escenari baixista en què els títols podrien baixar "almenys" entre mig dígit simple i un alt dígit simple. "Potencialment més si els inversors qüestionen les capacitats d'R+D de l'empresa, especialment atès el fracàs recent de l'estudi d'evobrutinib", sentencien.

contador