ep edificioservicios centralesaenala calle peoniasmadrid
EUROPA PRESS

El president d'Aena, Maurici Lucena, explicarà aquest dimecres als analistes i mitjans de comunicació els eixos del pla estratègic de la companyia per al període 2018-2021, aprovat a finals de maig, quatre mesos després del previst en quedar ajornada la seva presentació per el canvi de Govern. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va assenyalar a la seva arribada a la cartera que no hi havia intenció ni interès en privatitzar més Aena i que continuaria l'aprovat.

  • 200,40€
  • 0,40%

El 'full de ruta' d'Aena fixa la política de retribució a l'accionista via dividend al 80% del benefici net, excloent-ne partides extraordinàries, que serà aplicable als exercicis 2018, 2019 i 2020 i mantindrà la retribució realitzada durant l'últim exercici fiscal tal com es va avançar llavors.

Amb la definició del 'pay out' (percentatge del benefici que es destina a remunerar els inversors) es va aclarir la incògnita sobre la remuneració a l'accionista durant els propers tres exercicis una vegada que el 2017 s'elevés de forma puntual, després d'obtenir un benefici de 1.232 milions d'euros.

L'Estat, com a primer accionista d'Aena amb el 51% del capital a través d’ENAIRE, rebrà més de 1.500 milions d'euros durant els pròxims tres anys. Des de la seva sortida a borsa, ja ha rebut una injecció de més de 5.400 milions d'euros via dividends.

El pla estratègic ja aprovat recull deu línies d'acció. En destaquen l'expansió internacional, el desenvolupament immobiliari de Barajas i el Prat i augment de capacitat -una inversió de més de 3.000 milions fins al 2026 segons els plans de l'anterior equip que seguiran endavant-, l'optimització comercial i el concepte d’aeroport intel·ligent, l'atracció de trànsit internacional i l'assignació de recursos, així com els processos de qualitat a la xarxa. A això se suma el contemplat al Document de Regulació Aeroportuària (DORA) 2017-2021 amb una inversió de 2.646 milions d'euros.

DESENVOLUPAMENT IMMOBILIARI I EXPANSIÓ

Quant al desenvolupament immobiliari, la nova filial Aena Inmobiliaria identificarà socis potencials per tipus d'actiu per als plans ja presentats als dos grans aeroports de la xarxa i definirà el model de cessió, a més de fer una valoració d'actius per fixar-ne un preu mínim. Les societats que es creïn per al desenvolupament de l'activitat immobiliària i el desenvolupament internacional podran dotar-se dels seus recursos propis.

Per a l'expansió internacional, es buscaran aliances estables amb socis privats de referència i adquirir actius aeroportuaris internacionals mitjançant la creació o adquisició de societats vehicle independents, en què participarà la filial Aena Internacional -que ja opera a 16 aeroports fora d'Espanya-, davant la rigidesa del marc regulador per fer adquisicions majoritàries per la participació de l'Estat, que hauria de ser aprovada pel consell d'administració.

Així mateix, contempla un augment dels recursos humans durant els dos primers anys del pla, 2018 i 2019, per cobrir els perfils necessaris i afrontar l'augment de la demanda del trànsit aeri, complint les exigències de seguretat i del marc regulador aeroportuari DORA.

A finals de juliol Aena va anunciar que mantindrà la rebaixa de l’11% a les taxes aeroportuàries per al període 2017-2021. Es congelaran el 2019, després de la reducció del 2,2% el 2017 i 2018, i s'aplicaran incentius a les aerolínies per obrir noves rutes i l'enfortiment de les ja existents.

Noticias relacionadas

contador