masorange nueva
Masorange

MasOrange, l'empresa nascuda de la fusió d'Orange i MásMóvil, ha presentat aquest dimarts a la representació dels treballadors un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per a fins a 795 treballadors. Aquesta xifra suposa el 9,5% dels 8.400 treballadors que componen l'actual plantilla del grup de telecomunicacions líder a Espanya per volum de clients.

Aquest ERO afectarà sis de les nou entitats jurídiques que componen el grup, segons es detalla en un comunicat intern remès als treballadors aquest dimarts. En concret, es podran acollir a aquest ERO els treballadors d'Orange Espagne, Orange Espanya Comunicacions Fixes, Xfera Mòbils, Lorca Telecom Bidco, Euskaltel i R-Telecable.

La plantilla de les sis filials afectades pel procés és de 4.695 treballadors, i per això les baixes propostes equivaldrien a gairebé el 17% (16,93%) d'aquestes plantilles.

El termini màxim per constituir la mesa de negociació de l'ERO amb els sindicats serà de 15 dies, per la qual cosa es constituirà el 17 de setembre. Un cop constituïda, tindrà el termini d'un mes per assolir un acord. Sindicats com la UGT han expressat el seu "més absolut rebuig" a l'ajust de plantilla i han anunciat que iniciaran "converses entre els sindicats per fer un front comú".

En un comunicat intern remès als treballadors de l'empresa, la direcció de MasOrange ha manifestat la seva voluntat de “treballar de manera honesta i transparent per poder arribar a acords satisfactoris per a tothom”. Segons aquest comunicat, la voluntarietat "serà el primer i preferent criteri d'adhesió", encara que no es descarta completament aplicar acomiadaments forçosos si no s'assoleix la xifra de voluntaris proposada.

La notícia agafa poca gent per sorpresa, tot i que el manteniment de l'ocupació va ser una de les condicions imposades pel Govern per autoritzar la fusió entre Orange i MásMóvil, encara que mai no es van revelar els detalls a l'acord aconseguit entre empreses i Executiu. El CEO del grup, Meinrad Spenger, ha subratllat diverses vegades que no existiria un pla d'acomiadaments a la companyia.

Aquest serà el quart gran paquet d'acomiadaments al sector de les telecomunicacions des del començament del 2024. Al gener, Telefónica va donar sortida a uns 3.400 treballadors a Espanya. Posteriorment, Avatel i Vodafone van executar sengles ERO, que es van saldar amb la sortida de 674 i de 898 treballadors, respectivament. Cal assenyalar que en el cas de Vodafone, ara a les mans de Zegona, es va tancar l'ERO sense arribar a un acord amb els sindicats i malgrat que el fons britànic havia aconseguit "compromisos interns de manteniment de l'ocupació" amb el Govern.

contador