ep nueva tienda de mango en la calle preciados de madrid
EUROPA PRESS - Archivo

El mínim històric en què ha caigut l'activitat manufacturera a la Xina el mes de febrer, a causa de les restriccions de mobilitat i els tancaments de factories que el Govern de Pequín ha imposat a la seva població per evitar la propagació del coronavirus, té el potencial d'afectaer sectors empresarials espanyols com l'automobilístic o el petroquímic. Les repercussions en aquelles economie les cadenes de subministraments de les quals tenen una alta dependència del gegant asiàtic i d'altres zones afectades, són l'altra cara de la moneda de la crisi sanitària global. No obstant això, les principals tèxtils espanyoles, un dels sectors més exposats, han esquivat el desproveïment de les seves botigues gràcies a la diversificació dels seus proveïdors.

  • 4,90€
  • -2,04%
  • 50,06€
  • 1,32%

Les principals marques de moda, que en conjunt aporten un 2,8% al PIB, segons l'últim ‘Informe econòmic de la moda a Espanya’, han monitorat la situació des del primer moment, elaborant plans de contingència centrats en ponderar altres socis de països més propers en previsió que els afectés la paràlisi de les factories xineses. En el cas de Mango, de les 1.208 fàbriques i productors amb què compta a tot el món, 327 se situen al gegant asiàtic, i actualment continua “monitorant la seva activitat” per si calgués reordenar els seus recursos, expliquen a 'Bolsamanía'. A més, l'empresa d'Isak Andic ha valorat el transport aeri de mercaderies per agilitar-ne l'arribada.

La també catalana Desigual reconeixia a mitjan febrer la seva alta dependència del país asiàtic, on fabrica la meitat de les seves referències, i igual que per a Mango, les alternatives passaven per traslladar producció al Marroc, Turquia i Espanya. El president de la companyia, Thomas Meyer, va explicar que canviar els transports de mercaderies, que tradicionalment es fan amb vaixell, entra als seus càlculs, subratllant no obstant l'impacte econòmic que aquesta logística extra tindria sobre el seu compte de resultats.

La majoria d'aquestes companyies ja han lliurat la seva col·lecció primavera-estiu, per la qual cosa les afectacions es notarien de cara al pròxim hivern. Tot i així, en casos com Adolfo Domínguez, l'impacte és mínim: de les aproximadament 1.500 noves referències que la signatura gallega llançarà en uns mesos, "en una vintena s'ha decidit canviar de proveïdor”, explica un portaveu de la companyia. La signatura dirigida per Antonio Puente ha aplicat els mateixos protocols que les seves homòlogues, i es manté vigilant i a punt per canviar la font de la peça quan s'estimi que podria no ser produïda “dintre del termini i en la forma escaient”. I explica amb alleujament que per a la col·lecció que ara entra a les botigues no s'han hagut de variar els processos habituals, ja que les seves fàbriques a la Xina van reprendre l'activitat fa 10 dies i els proveïdors no es van veure afectats.

Quant al gegant tèxtil Inditex, que presenta els seus resultats de 2019 el 18 de març, l'àmplia diversificació de les seves cadenes de producció és capaç per si mateixa de mitigar qualsevol efecte negatiu. Malgrat el pes que té la Xina en els productes de la companyia fundada per Amancio Ortega, amb 1.800 plantes, el 50% de les seves referències es fabriquen a països de proximitat com ara el Marroc, Portugal o Turquia. L'empresa rebutja fer comentaris sobre si la crisi sanitària ha afectat el seu estoc.

Precisament, segons els analistes de RBC, aquest abast global "hauria de ser un avantatge relatiu en el temps" i no un inconvenient, com defensa, per exemple, Credit Suisse, que continua augurant caigudes per l'acció de la matriu de Zara a causa de la seva alta exposició al brot. Els experts del banc canadenc defensen la seva aposta per Inditex perquè és un "detallista defensiu" amb un "alt grau de proximitat en el proveïment" que li permet una "ràpida rotació del producte". La companyia que presideix Pablo Isla té un "fort balanç" i un "historial provat de guanys de quota de mercat en temps difícils" com l'actual.

ALTRES MARQUES

Les marques més petites o les anomenades 'fast fashion', que llancen col·leccions i models nous cada poques setmanes, com la sueca H&M o la irlandesa Primark, tenen més potencial de veure's afectades. En el cas de les signatures menors, compten amb menys recursos per a diversificar la fabricació i això pot implicar “la cerca i homologació de nous proveïdors, trobar maneres de transport alternatius, determinar quines referències estan disponibles i vendre productes construïts a partir d'aquestes referències”, segons l'informe 'El repte actual de la cadena de subministrament' elaborat per BDO.

En el cas concret d'H&M, analistes de signatures com Credit Suisse avisen del risc que hi hagi escassetat a les seves botigues si “els productors de la Xina no han recuperat la plena capacitat el mes d'abril”. En aquest sentit alerten des del banc suís de “riscos globals” pels subministraments de les regions asiàtiques.

La indústria tèxtil va tenir un 54% de participació de la producció mundial a la Xina en 2018, la de productes d'alta tecnologia un 46% i la d'articles per a la llar un 35%. "Concretament a Espanya, el 9% de les importacions que es realitzen arriben des de la Xina (26.908 milions d'euros en 2018), segons dades del ICEX.

Noticias relacionadas