ep archivo   decenas de personas esperando al tren durante la huelga de renfe y adif en la estacion
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Luis Pedro Marco de la Peña, fins ara viceconseller d'Infraestructures i Transports del Govern basc des del 2020, serà el nou president de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif).

Segons han avançat fonts governamentals al diari El País, el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts el seu nomenament després que el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, es decidís pel seu perfil tècnic i amb anys d'experiència al món del ferrocarril.

Marco serà el substitut d'Ángel Contreras, que Puente va destituir divendres passat després de nou mesos al lloc i després d'un estiu de moltes incidències a la xarxa ferroviària nacional. Fonts ministerials van justificar la destitució "dins del marc d'una reestructuració" a Adif, que buscava "un nou perfil pensat per impulsar i redefinir una nova estratègia pensada en l'usuari".

Cal assenyalar que Contreras es trobava entre els investigats pel cas Koldo, l'escàndol de corrupció en la compra de màscares durant l'etapa de José Luis Ábalos al capdavant de Transports. L'expresident d'Adif va comparèixer al mes de juny passat al Senat i va negar cap relació amb l'exassessor d'Ábalos després d'aparèixer fotografiat amb Koldo García i l'anterior ministre en una marisqueria madrilenya. Contreras va recordar que, en el moment de la compra de les màscares, ocupava el càrrec de director general de Conservació i Manteniment a Adif, per la qual cosa no va tenir responsabilitat en l'adquisició de material sanitari.

El ministre Puente ha assegurat aquest dilluns que la destitució de Contreras "no té res a veure" amb la investigació policial del cas Koldo. A finals de maig, el titular de Transports va reconèixer al Senat que havia designat president d'Adif Contreras perquè "era un professional prestigiós" i un "enginyer amb una trajectòria irreprotxable".

Marco és enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat de Cantàbria. Al llarg de la seva trajectòria professional ha passat per empreses com Ferrovial i ha exercit diferents càrrecs directius en companyies com Euskal Trenbide Sarea o Construcciones Fhimasa.

Durant la seva etapa com a president d'Adif, haurà d'afrontar la segona fase de la liberalització de la xarxa ferroviària, procés que ja va donar entrada el 2020 a Ouigo i Iryo com a rivals de Renfe.

contador